Καινοτόμες λύσεις για τον εντοπισμό ρευματοκλοπών, τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εκπαίδευση σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας περιλαμβάνονται στις προτάσεις που εγκρίθηκαν για υποστήριξη από το εργαστήριο καινοτομίας του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), Switch_On Innovation Lab.

Στην πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ανταποκρίθηκαν 57 ομάδες, από τις οποίες οι 15 καλύτερες παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στην επιτροπή αξιολόγησης. Οι πέντε ομάδες που επελέγησαν και θα συμμετέχουν στον 1ο κύκλο του Switch_On Innovation Lab είναι:

  1. Community Energy River (CER): Ψηφιακή πλατφόρμα για την υποστήριξη της δημιουργίας, σύστασης και της λειτουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων.
  2. Sense: Χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων για παρακολούθηση υποδομών και γραμμών διανομής.
  3. eNVy softworks: Εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας για την εκπαίδευση υπαλλήλων του ΔΕΔΔΗΕ που προσομοιώνει πραγματικές συνθήκες εργασίας και περιβάλλοντα υψηλής επικινδυνότητας.
  4. 4cast: Ολοκληρωμένο σύστημα πρόβλεψης της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ζήτησης φορτίου σε πραγματικό χρόνο.
  5. Pragma-IoT: Αυτοματοποιημένη ανάλυση δεδομένων και επιτήρηση έξυπνων μετρητών ενέργειας του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό σφαλμάτων στους έξυπνους μετρητές, στις μετρήσεις, στην έγκαιρη συντήρησή τους, καθώς και τον εντοπισμό ρευματοκλοπής.

Κατά τη διάρκεια του 1ου κύκλου, ο οποίος θα διαρκέσει 6 μήνες, οι ομάδες θα υποστηριχθούν ώστε να αναπτύξουν την ιδέα τους (ή την εφαρμογή τους) σε λειτουργικό πρωτότυπο, το οποίο θα εφαρμοστεί στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ. Η υποστήριξη περιλαμβάνει τεχνική και επιχειρηματική καθοδήγηση ώστε να αναπτύξουν την ιδέα τους, με εξοπλισμό και λογισμικό (εφόσον χρειάζεται), αλλά και οικονομικά με τη μορφή χρηματοδότησης μέχρι 60.000 ευρώ ανά ομάδα.

Οι λύσεις οι οποίες θα είναι βιώσιμες και αποδοτικές θα εφαρμοστούν στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ ενώ οι ομάδες θα υποστηριχθούν ώστε να αναπτυχθούν σε νέες εξωστρεφείς εταιρείες αναζητώντας πελάτες και αγορές του εξωτερικού.

Ο Νικόλαος Χατζηαργυρίου, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ δήλωσε ότι "αποτελεί στρατηγικό μας στόχο η επένδυση σε νέες τεχνολογίες και η υλοποίηση καινοτόμων λύσεων για τα δίκτυά μας, η οποία θα συμβάλει στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του δικτύου ενσωματώνοντας νέες αναπτυσσόμενες τεχνολογίες. Η συμμετοχή νέων ανθρώπων, πρόσθεσε, με πολύ υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και ικανοτήτων δικαίωσαν την πρωτοποριακή μας ενέργεια και απέδειξαν ότι το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας αποτελεί έναν από τους κυριότερους πυλώνες για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ