Επίσημα πλέον εξασφαλίστηκαν τα 10 εκατ. ευρώ για την επανασύνδεση του ρεύματος στα πλέον οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, τα οποία θα διαχειρίζεται ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Από τα μέσα Δεκεμβρίου σας είχαμε μεταφέρει την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ενισχύσει τα φτωχά νοικοκυριά που θέλουν να επανασυνδέσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Σήμερα ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, δημοσιεύτηκε σήμερα στην «Διαύγεια» η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την μεταφορά των 10 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό σε ειδικό λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος που συστήθηκε για το σκοπό αυτό σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν.4508/2017, με διαχειριστή τον ίδιο.

Σημειώνεται ότι μέσω της εφάπαξ καταβολής 10 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, δημιουργείται ειδικός λογαριασμός με διαχειριστή τον ΔΕΔΔΗΕ, για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα, που είχαν αποσυνδεθεί λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σήμερα για να γίνει επανασύνδεση, μετά από διακοπή για οφειλές, ειδικά οι δικαιούχοι του ΚΟΤ, πρέπει να εξοφλήσουν τουλάχιστον το 15% της οφειλής και να ρυθμίσουν την εξόφληση του υπολοίπου το πολύ σε 12 δόσεις, κάτι που συχνά είναι αδύνατο για νοικοκυριά με μηδενικό ή ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα.

Μέσω της ενίσχυσης αυτής, αναμένεται να καλυφθούν πάνω από τα ¾ των περιπτώσεων, καθώς μέχρι σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προχωρήσει σε αποκοπές ρεύματος 1.092 δικαιούχων ΚΟΤ, με συνολικές οφειλές περί τα 13,3 εκατ. ευρώ. Επομένως, το αρχικό αυτό κεφάλαιο του ταμείου επαρκεί για να καλύψει πάνω από το 75% του συνολικού ποσού.

Οι όροι, οι προϋποθέσεις και όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου θα καθοριστούν με σχετική κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Ενέργειας-Περιβάλλοντος και Οικονομικών.