Ουσιαστική αλλά και συμβολική σημασία για τους κατοίκους στα λιγνιτικά κέντρα της χώρας, έχει η μείωση της αξίας του ρεύματος, εν μέσω εξελίξεων στην αγορά ηλεκτρισμού και στην ΔΕΗ.

Στην θέσπιση ειδικού τιμολογίου που θα προβλέπει έκπτωση έως 30% στην αξία του ρεύματος των νοικοκυριών της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και του δήμου Μεγαλόπολης, από το τρέχον έτος, προχωρεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση αναμένεται να περιληφθεί σε σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για τις ενεργειακές κοινότητες, το πρώτο για το 2018, που θα συζητηθεί στην ολομέλεια της βουλής.

Πρόκειται για το ειδικό μειωμένο τιμολόγιο που είχε εξαγγείλει τον περασμένο Ιούλιο στο Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας ο πρωθυπουργός, που θα προβλέπει μειωμένη τιμή κιλοβατώρας κατά περίπου 25%-30% στα οικιακά τιμολόγια όλης της Δυτικής Μακεδονίας και του δήμου Μεγαλόπολης.

Θα ακολουθήσει έτερη σχετική ρύθμιση για μειωμένο ρεύμα και στις επιχειρήσεις των περιοχών αυτών, που ήδη βρίσκεται σε προπαρασκευαστικό στάδιο, καθώς πρόκειται για πιο σύνθετη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι το ειδικό τιμολόγιο αποτελεί πρόταση που είχε υποβάλει από το 2014 ο σημερινός Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, Θ. Καρυπίδης, η οποία και υιοθετήθηκε τελικά από την κυβέρνηση καθώς θεωρείται δίκαιο επιστραφούν οφέλη στις τοπικές κοινωνίες που συνεισέφεραν στην λιγνιτική και ηλεκτρική παραγωγή της χώρας.

Συγχρόνως, ενόψει και της αποεπένδυσης κατά περίπου 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, στην οποία περιλαμβάνεται η πώληση μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, η συγκεκριμένη ρύθμιση εντάσσεται στα αντισταθμιστικά μέτρα που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ.