Την υλοποίηση νέων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με συνολική ισχύ που υπολογίζεται σε τουλάχιστον 1.300 MW κατά την τριετία 2018-2020, σηματοδοτεί η χθεσινή έγκριση από την Κομισιόν της διεξαγωγής ανταγωνιστικών διαδικασιών -δημοπρασιών- για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Το “ξεκλείδωμα” αυτής της δυναμικής αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην εγχώρια αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς εκτιμάται ότι θα αποφέρει νέες επενδύσεις στην “πράσινη” ενέργεια άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Μένει πάντως να εκδοθεί η αναγκαία Υπουργική Απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες διενέργειας των διαγωνισμών, που αναμένεται τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το νέο μηχανισμό το 2018 θα διεξαχθούν ξεχωριστές ανταγωνιστικές δημοπρασίες για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών και των αιολικών, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ από το 2019 οι δημοπρασίες θα είναι κοινές και για τις δύο τεχνολογίες.

Ειδικότερα, η κατανομή των διαγωνισμών ανά τεχνολογία ΑΠΕ αναμένεται να γίνει ως εξής:
-Φωτοβολταϊκά: 100 MW το 2018, 100 MW το 2019 και 100 MW το 2020.
-Αιολικά: 100 MW το 2018, 100 MW το 2019 και 100 MW το 2020.
-Κοινές-μικτές δημοπρασίες (φωτοβολταϊκά και αιολικά): 200 MW το 2019 και 200 MW το 2020.

Η εισαγωγή των λοιπών τεχνολογιών ΑΠΕ σε ανταγωνιστικές δημοπρασίες θα γίνεται αφού αυτές ωριμάσουν, αποκτήσουν δηλαδή ένα προκαθορισμένο ποσοστό διείσδυσης στην ελληνική αγορά ενέργειας.

Παράλληλα, ειδικά για τα έργα αιολικής ενέργειας προβλέπονται και ανταγωνιστικές διαδικασίες που αποκαλούνται “site specific”, δηλαδή αφορούν σε περιοχές από τις οποίες θα περνούν νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με διαθέσιμη χωρητικότητα (όπως π.χ. οι Κυκλάδες και τα σημεία που περνά η διασύνδεση Πολυπόταμος - Νέα Μάκρη).

Οι διαγωνισμοί αυτοί υπολογίζεται ότι θα αφορούν 100 MW, πιθανότατα το 2019 και 200 MW το 2020.

Όπως είχε διευκρινίσει πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, Μ. Βερροιόπουλος “αυτοί οι διαγωνισμοί μέχρι και το 2020 είναι το μίνιμουμ”, σημειώνοντας ότι υπάρχουν έργα έτοιμα να γίνουν και γίνεται προσπάθεια να στηριχθούν με κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, με την άρση εμποδίων ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις κτλ.

Σε σχέση με άλλες τεχνολογίες όπως βιομάζα-βιοαέριο, μικρά υδροηλεκτρικά κτλ, δεδομένου ότι η αγορά είναι σχεδόν ανύπαρκτη, θα παρακολουθείται η εξέλιξή της κι αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για κάποια υπολογίσιμη ισχύ (άνω των 20 MW) αλλά και περισσότεροι “παίκτες” (πάνω από τρεις) ώστε να δημιουργείται κάποιας μορφής αγορά ή ανταγωνισμός, τότε μπορεί να γίνει διαγωνισμός, σε κάθε περίπτωση μετά το 2020.