Αλλαγές στον τρόπο που θα παρακολουθείται η επίτευξη της διείσδυσης των εναλλακτικών προμηθευτών στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού, μέσω των ποσοτήτων που αποκτούν από τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, κάτι που αποτελεί και τον στόχο του μέτρου, προωθεί το ΥΠΕΝ.

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία από το ΥΠΕΝ- πιθανότατα σήμερα- με την οποία θα παρακολουθείται το “άνοιγμα” της αγοράς ηλεκτρισμού μέσω του μηχανισμού των δημοπρασιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες Αρχές -ΡΑΕ και ΛΑΓΗΕ- θα παρακολουθούν την επίτευξη της αύξησης των μεριδίων των συμμετεχόντων στις δημοπρασίες “παικτών” στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού: στους μεν υφιστάμενους εναλλακτικούς προμηθευτές μέσω του ιστορικού χρήσης τους, στους δε νεοεισερχόμενους προμηθευτές μέσω των προβλέψεων σε επιχειρηματικό σχέδιο που θα κληθούν να καταθέσουν σε συγκεκριμένο χρόνο. Τα στοιχεία αυτά θα ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να ενσωματωθούν με αντίστοιχη προσαρμογή των σχετικών κωδίκων προκειμένου να “τρέξει” και η πρώτη δημοπρασία για το 2018, η οποία και αναβάλλεται, καθώς ήταν προγραμματισμένη για τις 17 Ιανουαρίου (για ποσότητα 192 Mwh/h -ή 1.681.920 Mwh).

Προφανώς, με τη νέα ρύθμιση παύει να ισχύει η διοικητικά οριζόμενη τιμή ελάχιστου ποσοστού χρήσης κατανεμηθεισών ποσοτήτων προθεσμιακών προϊόντων, δηλαδή το ελάχιστο ποσοστό της αγορασθείσας στις δημοπρασίες ποσότητας που θα πρέπει να κατευθύνεται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, όπως αποτυπωνόταν στην σχετική απόφαση της ΡΑΕ τον περασμένο Οκτώβρη (είχε οριστεί το 2018 σε 50% για το α΄εξάμηνο και σε 70% για το β΄εξάμηνο, ενώ για τους νεοεισερχόμενους σε 30% για όλο το 2018).