Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές, οικονομικές προσφορές των επενδυτών που θα συμμετάσχουν στην ανάπτυξη της γεωθερμίας σε τέσσερα πεδία της νησιωτικής χώρας, ενώ η αρχή εκτιμάται ότι θα γίνει από την Λέσβο. 

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία αξιοποίησης γεωθερμικού δυναμικού για την παραγωγή ηλεκτρισμού σε τέσσερα πεδία του νησιωτικού χώρου.

Πρόκειται για την διαγωνιστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την συμμετοχή επενδυτή στην ανάπτυξη γεωθερμικών πεδίων στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μήλος-Κίμωλος-Πολύαιγος και στα νησιά Λέσβος, Νίσυρος, Μέθανα. Στην πρώτη φάση εκδήλωσαν ενδιαφέρον 7 κοινοπρακτικά σχήματα και εταιρείες, ενώ πέρασαν στην επόμενη τα 6 εξ αυτών, από τα οποία πλέον αναμένεται να καταθέσουν τις οικονομικές τους προσφορές, ώστε έως τον Μάρτιο να προκύψει ο στρατηγικός επενδυτής. Ειδικότερα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σχεδιάζει την κατασκευή τριών μονάδων ονομαστικής ισχύος 5 MW στα Μέθανα, τη Νίσυρο και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, και ενός σταθμού 8 MW στη Λέσβο. Ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει το πλειοψηφικό «πακέτο» της θυγατρικής εταιρείας που θα συσταθεί από κοινού με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για την υλοποίηση των γεωθερμικών μονάδων. Αυτή η θυγατρική εταιρεία θα αναλάβει τη χρηματοδότηση και την κατασκευή των εργοστασίων και στη συνέχεια και την λειτουργία τους.

Η Λέσβος έτοιμη να κάνει την αρχή

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Ηλίας Μοναχολιάς, η σειρά με την οποία θα προχωρήσουν τα έργα εξαρτάται από την συζήτηση που γίνεται με τις τοπικές κοινωνίες, δηλαδή ποιο νησί θα ξεκινήσει πρώτο, ποιο δεύτερο κτλ. Ο ίδιος, πάντως, ανέφερε χαρακτηριστικά «όταν η Σαντορίνη δεν φοβάται την ανάπτυξη της γεωθερμίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τότε δεν καταλαβαίνω ποιο νησί πρέπει να φοβάται… Ιδιαίτερα μάλιστα όταν υπάρχουν νησιά που σήμερα σε μεγάλο βαθμό η τοπική τους ανάπτυξη εξαρτάται από εξορυκτικές δραστηριότητες, όπως είναι στην Μήλο και στη Νίσυρο, τότε γιατί να μην μπούμε σε μια διαδικασία συζήτησης εκεί για να δούμε τι πραγματικά είναι η γεωθερμία τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα».

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι η αρχή μπορεί να γίνει από την Λέσβο, αφού ήδη από εκεί ζητείται να προχωρήσει η επένδυση για την γεωθερμία και μάλιστα όχι μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά να χρησιμοποιηθεί και θερμική ενέργεια για θερμοκήπια και για άλλες δραστηριότητες.
Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι η ανάπτυξη της γεωθερμίας και στα τέσσερα αυτά πεδία.