Σήμερα κατατίθεται στην ολομέλεια της βουλής προς συζήτηση και ψήφιση το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για τη θεσμοθέτηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, το οποίο θα “συνοδεύσει” τροπολογία για την θέσπιση του ειδικού, μειωμένου τιμολογίου ρεύματος για τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης.

Ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία ενεργειακών συνεταιρισμών σε όλη τη χώρα και θεσπίζονται εκπτώσεις στο οικιακό ρεύμα των κατοίκων Δ.Μακεδονίας-Μεγαλόπολης, εν μέσω αλλαγών στην εγχώρια ενεργειακή αγορά.

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις, ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Ενεργειακών Κοινοτήτων, που επιτρέπει στον καταναλωτή να γίνει και παραγωγός (prosumer), είτε είναι νοικοκυριό, είτε επιχείρηση ή φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης, συνεταιριστικά-συνεργατικά σχήματα κτλ.

Υπενθυμίζεται ότι Ενεργειακή Κοινότητα θα είναι ένας αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού με στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας/ασφάλειας σε νησιωτικούς δήμους καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Ειδικό τιμολόγιο

Παράλληλα σήμερα αναμένεται και η ταυτόχρονη κατάθεση τροπολογίας για την δημιουργία ενός νέου, ειδικού, μειωμένου τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης, Αρκαδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης θα φτάνει συνολικά στον λογαριασμό ηλεκτρισμού έως 27%, ενώ μόνο στο ανταγωνιστικό σκέλος, δηλαδή στην αξία του ρεύματος, η μείωση θα ανέλθει μέχρι 45%. Η τιμή του ρεύματος θα είναι φθηνότερη κατά 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για τις καταναλώσεις έως 1.600 κιλοβατώρες, που αποτελούν και το ύψος της κλίμακας κατανάλωσης των περισσότερων νοικοκυριών.