Βελτίωση του τιμήματος για το 66% του ΔΕΣΦΑ προμηνύει η είσοδος του ρουμανικού Διαχειριστή, της εταιρείας Transgaz, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, σε κοινοπρακτικό σχήμα με την ισπανική εταιρεία Regasificadora del Noroeste (Reganosa), καθώς “ανοίγει” ο ανταγωνισμός.

Χθες κατά την γενική συνέλευση της Transgaz, αποφασίστηκε η συνεργασία της με την ισπανική εταιρεία, ώστε να συμμετάσχει στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, δηλαδή της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση ποσοστού 66% του ελληνικού Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Όπως ανακοινώθηκε, οι δύο εταιρείες θα διαπραγματευτούν προκειμένου να καταλήξουν στα μέσα του σχήματος συνεργασίας (κοινοπραξία) και διαχείρισης ώστε να υπογράψουν και τα σχετικά έγγραφα.

Στην ουσία η Transgaz επανέρχεται αυτή τη φορά με σύμπραξη στον διαγωνισμό, καθώς συμμετείχε στην πρώτη φάση από κοινού με τον διαχειριστή του γαλλικού δικτύου, την εταιρεία GRTgaz, με την οποία ωστόσο δεν “πέρασε” στην επόμενη φάση.

Αντίθετα, η ισπανική Regasificadora del Noroeste περιελήφθη στην short list περνώντας στην φάση της υποβολής οικονομικών προσφορών, όπως επίσης και το κοινοπρακτικό σχήμα των εταιρειών Snam, Enagas, Fluxys και Gasunie, διαχειριστών του ιταλικού, του ισπανικού, του βελγικού και του ολλανδικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, αντίστοιχα.

Με τα δεδομένα αυτά η αγορά εξέφραζε το προηγούμενο διάστημα επιφυλάξεις ως προς το αποτέλεσμα που θα είχε ο διαγωνισμός, καθώς το σχήμα των τεσσάρων Ευρωπαίων διαχειριστών εμφανιζόταν σαφώς ισχυρότερο έναντι μιας μεμονωμένης εταιρείας. Ωστόσο, με την είσοδο ενός επιπλέον “παίκτη” και την δημιουργία μιας ακόμα κοινοπραξίας εκτιμάται ότι θα επέλθει βελτίωση του ανταγωνισμού κάτι που θέτει τις προϋποθέσεις και για υψηλότερο τίμημα.

Έτσι, το κατώφλι των 400 εκατ για το 66%, που επικράτησε, καθώς αποτελούσε το ποσό στο οποίο είχε καταλήξει η αζέρικη Socar κατά την προηγούμενη αποτυχημένη διαδικασία, μάλλον θα ξεπεραστεί, αφού πλέον αναμένονται πια αισθητά βελτιωμένες προσφορές.