Να διατηρηθεί η στήριξη και η χρηματοδοτική συνδρομή της ΕΕ για την ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου, μέσω διευκολυντικού ρυθμιστικού πλαισίου και πρόσβασης στα διαρθρωτικά ταμεία και στα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ζητούν με κοινή επιστολή οι υπουργοί Ενέργειας 8 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πολωνία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία, Λιθουανία, Ουγγαρία).

Η επιστολή, την οποία από ελληνικής πλευράς υπογράφει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, απευθύνεται στους Aντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis και Frans Timmermans και τους Επιτρόπους Ενέργειας Kadri Simson, Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira και Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton.

«Η παύση της στήριξης για περαιτέρω ανάπτυξη υποδομών αερίου που συνεισφέρουν προς την ενεργειακή μετάβαση θα καταστήσει δυσκολότερο για πολλές χώρες-μέλη να κινητοποιήσουν επαρκείς επενδύσεις και να καλύψουν τις ανάγκες τους για έργα υποδομής», επισημαίνεται στην επιστολή ενώ οι 8 υπουργοί τονίζουν ακόμη ότι:

-Το φυσικό αέριο αποτελεί σημαντική πηγή στήριξης για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπορεί να αντικαταστήσει τον άνθρακα και το πετρέλαιο.

-Πιθανή διακοπή της υποστήριξης για περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου, θα καταστήσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πολύ πιο δαπανηρή ενώ θα θέσει σε κίνδυνο τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στις υποδομές φυσικού αερίου.

-Η πλειονότητα των έργων υποδομής φυσικού αερίου σταδιακά θα μπορούν να μεταφέρουν βιομεθάνιο, υδρογόνο και συνθετικά αέρια δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για την ενέργεια και τη βιομηχανία. Συνεπώς, οι εν λόγω υποδομές πρέπει να θεωρούνται καταλύτες για την βιώσιμη και ταχεία μετάβαση προς καθαρότερη παραγωγή θέρμανσης και ηλεκτρισμού, καθαρότερες μεταφορές, βιομηχανικές εφαρμογές και οικιακά συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Οι εταιρείες που διαχειρίζονται υποδομές φυσικού αερίου πρέπει να έχουν ίδια πρόσβαση σε κεφάλαια όπως και οι εταιρείες ηλεκτρισμού.