Το 2030 η ΔΕΗ θα είναι μια μοντέρνα επιχείρηση, leader στην αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση για την «πράσινη ανάκαμψη» που διοργάνωσε το Bloomberg.

Ο κ. Στάσσης παρουσίασε το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης έως το 2023 με ταυτόχρονη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος 1,5 γιγαβάτ, τόσο με οργανική ανάπτυξη όσο και με συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 75%. Ο ήλιος και ο άνεμος είναι ήδη οι φθηνότερες πηγές ενέργειας, η πρόκληση είναι η ταχύτητα με την οποία πρέπει να εφαρμοστούν οι αλλαγές.

Στην ίδια εκδήλωση ο Salvatore Bernabei, διευθύνων σύμβουλος της Enel Green Power, ανέφερε ότι πάνω από το 50% της παραγωγής της Enel σήμερα προέρχεται από ΑΠΕ, ποσοστό που το 2030 θα αυξηθεί σε 80%.

Σε μήνυμά του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Frans Timmermans σημείωσε πως ενώ η προτεραιότητα σήμερα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας, η κλιματική κρίση παραμένει και «δεν υπάρχει εμβόλιο για αυτήν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Dan Jοrgensen, υπουργός Κλίματος και Ενέργειας της Δανίας, ανέφερε ότι η Δανία έχει θέσει φιλόδοξο στόχο για μείωση των εκπομπών κατά 70% έως το 2030 σε σχέση με το 1990 ενώ βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου θα είναι η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Παράταση στον διαγωνισμό για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ γνωστοποίησε την παράταση των προθεσμιών για επίσημη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού της συμμετοχής της στον ΔΕΔΔΗΕ.

Οπως αναφέρει η επιχείρηση, η παράταση δίνεται μετά από σχετικό αίτημα ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ είναι η 19η Φεβρουαρίου, εκείνη για την υποβολή ερωτημάτων ή αίτησης για διευκρινίσεις είναι η 5η Φεβρουαρίου, ενώ ως νέα προθεσμία για υποβολή των απαραίτητων συνοδευτικών εγγράφων για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ορίζεται η 26η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον διαγωνισμό φέρονται να κατεβαίνουν πέντε έως έξι επενδυτικά σχήματα που θα απαρτίζονται κατά κύριο λόγο από εταιρείες και funds.