Η δημόσια πρόταση της BlackRock προς τους μετόχους μειοψηφίας της εισηγμένης στη Wall Street ελληνικής ναυτιλιακής GasLog, συμφερόντων Παναγιώτη Γ. Λιβάνου (επί της οποίας θα αποφασίσει η γενική συνέλευση της εισηγμένης, την πλειοψηφία της οποίας ελέγχει ο Έλληνας εφοπλιστής) έχει και ένα επιπλέον, μη προφανές, ελληνικό ενδιαφέρον.

Πέραν δηλαδή αυτού της επένδυσης ενός κολοσσιαίου διαχείριση κεφαλαίων σε μία ελληνική ναυτιλιακή. Η GasLog μέσω και θυγατρικών της ελέγχει (εκτός από περί τα 35 πολύ μεγάλα δεξαμενόπλοια LNG) και ποσοστό 20% του μετοχικού κεφαλαίου στον υπεράκτιο σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την Gastrade (είναι δηλαδή σήμερα ισότιμος εταίρος των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, οικ. Κοπελούζου και της κρατικής βουλγαρικής εταιρείας ενέργειας).

Καθώς το βασικό αντικείμενο της GasLog είναι η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, γίνεται εύκολα αντιληπτός ο λόγος συμμετοχής της στο project της Αλεξανδρούπολης. Με δεδομένες δεσμεύσεις από Βουλγαρία και αλλού για εισαγωγές αερίου καθίσταται σαφές πως η ναυτιλιακή του Λιβάνου (στην οποία συμμετέχει αμέσως και το Επιχειρηματικό Ίδρυμα Ωνάση), έχει το βλέμμα στις μεταφορές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον κόλπο του Μεξικό στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης (το λιμάνι της οποίας θα ιδιωτικοποιηθεί οσονούπω).

Με απλά λόγια όλα δένουν, ειδικά αν συνυπολογιστεί το γεγονός πως η GasLog έχει άριστες σχέσεις με την αμερικανική Cheniere που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αμερικανικού LNG από τον Κόλπο του Μεξικό και δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της να εξάγει και στην Αλεξανδρούπολη. Όπως και ότι η BlackRock χρησιμοποιεί ως όχημα για να μπει στην GasLog την θυγατρική της Global Energy & Power Infrastructure Team (GEPIF) ενώ επιχειρεί να το κάνει αγοράζοντας όλο το free float (περί το 45%) της GasLog και μαζί με τον Λιβανό να την βγάλουν από το χρηματιστήριο (όπου αποτιμάται σήμερα πέριξ των 555 εκατ. δολ.).

Πηγή: moneyreview.gr