Μετά από δικαστική διαμάχη ετών Βερολίνο και ενεργειακοί κολοσσοί συμφώνησαν σε αποζημίωση 2,4 δις ευρώ για την ταχύτερη έξοδο από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Λίγες μέρες πριν τη δέκατη επέτειο από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας στις 11 Μαρτίου του 2011 η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, προς έκπληξη των περισσότερων, ότι συμφώνησε με τους γερμανικούς ενεργειακούς κολοσσούς σε αποζημίωση 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επιτάχυνση της διαδικασίας τερματισμού λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία. Είχε προηγηθεί δικαστική διαμάχη δέκα περίπου ετών με τις εταιρίες ενέργειας να διεκδικούν υψηλές αποζημιώσεις ενώπιον γερμανικών, αλλά και διεθνών δικαστηρίων.

Αντιδρώντας στην πυρηνική καταστροφή λίγους μήνες μετά τη Φουκουσίμα η καγκελάριος Μέρκελ αποφάσισε να επιταχύνει τη διαδικασία εξόδου από την πυρηνική ενέργεια, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, θέτοντας ως στόχο το 2022. Το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η απόφαση Μέρκελ συνάδει με το Σύνταγμα υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους ενεργειακούς γίγαντες.

Η πιο φθηνή και συμφέρουσα λύση για το δημόσιο

Για τα κίνητρα της γερμανικής κυβέρνησης να έρθει σε συμφωνία με τις εταιρίες ενέργειας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος Νικολάι Φίχτνερ δήλωσε: «Επιδιώξαμε μια τέτοια συμφωνία διότι ήταν ο μόνος τρόπος τερματισμού της δικαστικής διαδικασίας. Όποια λύση και να προτείναμε τώρα, μια ή περισσότερες εταιρίες ενέργειας θα προσέφευγαν στο συνταγματικό δικαστήριο στην Καρλσρούη».

Κατά την εκτίμηση του Βερολίνου η αποζημίωση 2,4 δις είναι εν τέλει συμφέρουσα για το γερμανικό δημόσιο. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Περιβάλλοντος: «Γνωρίζαμε ότι στη χειρότερη περίπτωση η εταιρία Vattenfall θα επιβάρυνε τα γερμανικά δημόσια ταμεία από 6 μέχρι 7 δις ευρώ διότι η ενεργειακή εταιρία είχε προσφύγει κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο διαιτητικό δικαστήριο της Ουάσιγκτον. Επιπλέον έπρεπε να καταβάλουμε αποζημιώσεις και σε άλλες ενεργειακές εταιρίες».

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση η Vattenfall θα λάβει 1,425 δις, η RWE 880 εκατομμύρια, η EnBw περίπου 80 εκατομμύρια και η Ε.ΟΝ 42,5 εκατομμύρια.

Πηγή: Deutsche Welle, Στέφανος Γεωργακόπουλος (APTN, dpa)