Σειρά δράσεων σε ό,τι αφορά το κόστος της ενέργειας σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και ειδικά της μεταποίησης, όπως επισήμανε ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Σκρέκας, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), σύμφωνα με ανακοίνωση του φορέα. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υπουργός επισήμανε -μεταξύ άλλων- ότι σχεδιάζονται: πρώτον, μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων) για τις επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Δεύτερον, μείωση των τελών χρήσης δικτύου για επιχειρήσεις της υψηλής τάσης και, τρίτον, προκήρυξη ειδικού προγράμματος «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις.

Για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει -σύμφωνα με τον υπουργό- κονδύλια ύψους 3,5 δισ. ευρώ από το «Ταμείο Ανάκαμψης» για την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων σε βάθος δεκαετίας από τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ

Επίσης, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι έχουν δεσμευθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης κονδύλια ύψους 400 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Για τα ζητήματα του περιβάλλοντος τόνισε ότι η χώρα προχωρά ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γερμανία) στο θέμα της απολιγνιτοποίησης και θα έχει επιτύχει τους σχετικούς δείκτες- στόχους σε σύντομο χρονικό διάστημα και πάντως νωρίτερα από το 2030.

Από την πλευρά της και όσον αφορά τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, η διοίκηση του ΣΒΕ πρότεινε να συμπεριληφθεί ως επιπλέον κριτήριο ενίσχυσης, το κριτήριο της ενεργειακής αποδοτικότητας των προς ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων.

«Το συγκεκριμένο θέμα έγινε κατ' αρχήν αποδεκτό από τον κ. Σκρέκα και θα εξετασθεί με το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, ούτως ώστε να συμπεριληφθεί στον νέο αναπτυξιακό νόμο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ακόμα ότι η διοίκηση του ΣΒΕ διαπίστωσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη θετική ανταπόκριση του υπουργού στον μεγάλο αριθμό θεμάτων που τέθηκαν προς συζήτηση, με κυριότερο το θέμα του υψηλού κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία