Στην αντίδραση της ενεργειακής αγοράς «σκοντάφτει» ο τρόπος που επιδιώκει η ΔΕΠΑ Εμπορίας να περάσει την έκπτωση του 15% για την ανακούφιση των οικιακών καταναλωτών από τις ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο. Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος της υποδέχεται με σκεπτικισμό τη νέα επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο την Παρασκευή, εκτιμώντας ότι παραμένει «ασπιρίνη», καθώς το ενεργειακό κόστος αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Πιο συγκεκριμένα, εκπρόσωποι της αγοράς που μίλησαν στο Euro2day.gr στρέφουν τα πυρά τους στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, θεωρώντας ότι η κατά τουλάχιστον 15% έκπτωση που ανακοινώθηκε για το φυσικό αέριο «είναι πυροτέχνημα, χωρίς να εξεταστεί η νομιμότητα του μέτρου». Κι αυτό γιατί, από την πρώτη επικοινωνία που είχαν στελέχη της ΔΕΠΑ με προμηθευτές φυσικού αερίου την Παρασκευή, προέκυψε ότι πρέπει να δώσουν στην εταιρεία στοιχεία για το χαρτοφυλάκιο των οικιακών πελατών τους (μεγαβατώρες, αριθμό μετρητών και καταναλωτών), καθώς το μέτρο έτσι όπως ανακοινώθηκε, αφορά αποκλειστικά στα νοικοκυριά.

«Είναι στοιχεία εμπορικά, απαγορεύεται να εκχωρηθούν, είναι παράνομο να μας ζητούν κάτι τέτοιο», ήταν η συνισταμένη των θέσεων εκπροσώπων της αγοράς.

Πράγματι, όπως επιβεβαίωσε και το Euro2day.gr από πηγές της ΔΕΠΑ Εμπορίας, την Παρασκευή, αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης, πρόθεση της εταιρείας είναι να δώσει την έκπτωση μόνο στους συμβολαιοποιημένους πελάτες της που προμηθεύουν και οικιακούς καταναλωτές και όχι σε όλους όσοι έχουν σύμβαση μαζί της. Μάλιστα, πρόθεση είναι η έκπτωση να δοθεί αποκλειστικά για την ποσότητα φυσικού αερίου που προορίζεται για τους οικιακούς καταναλωτές ενός συμβολαιοποιημένου πελάτη και όχι στο σύνολο της προμήθειας με φυσικό αέριο της ΔΕΠΑ Εμπορίας προς αυτόν.

Προμηθευτές με τους οποίους επικοινώνησε ήδη η ΔΕΠΑ Εμπορίας ζήτησαν να υποβληθεί η πρόταση γραπτά, για να εξεταστεί η νομιμότητά της από τα αρμόδια νομικά τμήματα κάθε εταιρείας. Ίσως δεν είναι τυχαίο, έλεγαν οι ίδιες πηγές, ότι η ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΠΑ Εμπορίας είχε επί τούτου μια δημιουργική ασάφεια και μιλούσε γενικά για την πρόθεση της εταιρείας «να συνεργαστεί με όλους τους ιδιώτες παρόχους για την οριστικοποίηση των όρων, της διαδικασίας, αλλά και του μηχανισμού πιστοποίησης, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η έκπτωση κατ' ελάχιστον 15% στην τιμή του φυσικού αέριου θα φτάσει στους τελικούς οικιακούς καταναλωτές».

Μετά τις εξελίξεις αυτές, οι πελάτες της ΔΕΠΑ ζητούν να περάσει η έκπτωση του 15% στη χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου και στη συνέχεια να μετακυλιστεί στην οικιακή κατανάλωση από τους προμηθευτές που διαθέτουν τέτοιο χαρτοφυλάκιο. Ή να επιστρέψει μέρισμα στο κράτος η ΔΕΠΑ, για να δοθεί απευθείας από το κράτος η στήριξη αυτή στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη λιανική του φυσικού αερίου.

Η επιδότηση στο ρεύμα

Παρά το γεγονός ότι η διπλάσια επιδότηση που ανακοινώθηκε για τα τιμολόγια ηλεκτρισμού θεωρείται θετική κατ’ αρχάς από την αγορά, ωστόσο, επισημαίνεται ότι δεν αρκεί. Ο λόγος που προβάλλεται, είναι ότι δεν καλύπτεται επί της ουσίας η αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος που συνεχίζει την ανοδική πορεία της και δεν θα δουν ουσιαστική ελάφρυνση οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους. Ας δούμε τα νούμερα.

Τον Σεπτέμβριο, η μέση τιμή εκκαθάρισης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 134,73 ευρώ/MWh. Στην εβδομάδα 27/9 έως 3/10, ανέβηκε στα 153,81 ευρώ/MWh. Έκτοτε συνεχίζει την ανοδική πορεία της, για να «σπάσει» για δύο ημέρες (7 και 8 Οκτωβρίου) το φράγμα των 200 ευρώ.

Κατ' αρχάς, η επιδότηση με 30 ευρώ τη μεγαβατώρα μόνο για τους λογαριασμούς Σεπτεμβρίου και με 9 ευρώ τον μήνα σε κάθε ένα νοικοκυριό για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες υπολείπεται κατά πολύ, όπως είναι εμφανέστατο, από τη μέση χονδρεμπορική τιμή του προηγούμενου μήνα. Η επιδότηση διπλασιάζεται στα 60 ευρώ τη μεγαβατώρα και στα 18 ευρώ κάθε μήνα, από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο, όταν ήδη οι χονδρεμπορικές τιμές ακολουθούν τρελή πορεία.

«Θα έπρεπε να είχε ανακοινωθεί τουλάχιστον ο τριπλασιασμός της επιδότησης, για να επιβεβαιωθεί αυτό που λέγεται ότι ο καταναλωτής θα επιβαρυνθεί τελικά μόνο με 2-3 ευρώ τον μήνα», είπε στο Euro2day.gr πηγή με πολύ καλή γνώση της αγοράς.

«Είχαμε διαπιστώσει ότι ήταν ασπιρίνες η πρώτη επιδότηση και το ίδιο λέμε και γι’ αυτήν που ανακοινώθηκε», είπε άλλη πηγή.

«Εάν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή ίσχυαν από τον Σεπτέμβριο, θα λέγαμε ότι ήταν εξαιρετικά στοχευμένα. Σήμερα θα πούμε ότι είναι μία κίνηση που δεν αρκεί, γιατί φαίνεται ότι τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, οι οποίες αναγνωρίζουμε, ωστόσο, ότι είναι πρωτόγνωρες και ακραίες για όλους», τονίστηκε από άλλον εκπρόσωπο της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση αυτή συνιστά πλήγμα όχι μόνο για επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά και για τις εταιρείες προμήθειας, καθώς πιέζει αφόρητα, όπως αναφέρεται, τη ρευστότητά τους. Οι εταιρείες στη λιανική αγορά έχουν κληθεί να καλύψουν εξ ιδίων τις επιδοτήσεις που θα φανούν στους λογαριασμούς του Οκτωβρίου και θα καλύπτουν τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχει υποσχεθεί ότι θα δοθούν τον Νοέμβριο τα αναλογούντα ποσά προς κάθε εταιρεία, ανάλογα με το εύρος του πελατολογίου τους.

Για όλα αυτά η αγορά αναμένει από το ΥΠΕΝ να εκδώσει άμεσα σχετικές εγκυκλίους και αποφάσεις, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δοθούν οι σχετικές διευκρινίσεις.

Πηγή:euro2day.gr