Σαφή θέση απέναντι στην αμφισβήτηση που καλλιεργείται σε βάρος της πράσινης μετάβασης πήρε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ και ισχυρός άνδρας του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης, μιλώντας στο συνέδριο Renewable & Storage Forum.

Η ενεργειακή μετάβαση γίνεται για το καλό της ανθρωπότητας και στην Ελλάδα για να μη μετατραπεί το εθνικό αγαθό μας, το κλίμα από παράδεισο σε εφιάλτη. Δεν φταίει η ενεργειακή μετάβαση για την ενεργειακή κρίση, τόνισε χαρακτηριστικά, "αντίθετα όταν έχουμε υψηλό αιολικό δυναμικό οι τιμές πέφτουν". 

Αυτό που πρέπει να γίνει είπε ο κ. Περιστέρης είναι να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Το διαβατήριο, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ και τη διείσδυση της αποθήκευσης ενέργειας, πρόσθεσε. 

Ο ίδιος κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν σαφή θέση απέναντι σε υποκινητές αντιδράσεων εναντίον των ΑΠΕ που δεν είναι τεκμηριωμένες και οι οποίες μεταφέρονται ανά την Ελλάδα εναντίον κυρίως των αιολικών. Να υπάρξει σαφής πολιτική τοποθέτηση ότι δεν πρέπει να αγκαλιάζονται για λόγους ψηφοθηρίας τέτοιες κινήσεις, ζήτησε ο κ. Περιστέρης. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΗΑΠΕ, δεν υπάρχει άλλη λύση "ή θα πεθάνουμε όλοι μαζί ή θα απανθρακοποιήσουμε τη ζωή μας, αυτό είναι η μόνη λύση" τόνισε. 

Επίσης ανέφερε ότι όσο περισσότερη παραγωγή ΑΠΕ υπάρχει τόσο λιγότερες εισαγωγές αερίου θα χρειάζονται. Ο κ. Περιστέρης στάθηκε στην αναγκαιότητα της αποθήκευσης ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του κόστους της σημερινής κρίσης. Για παράδειγμα η αποθήκη αερίου της Καβάλας θα μπορούσε να φέρει όφελος για το σύστημα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, υπογράμμισε.

Επίσης στάθηκε στα σημαντικά οφέλη που εμφανίζει η τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης, τόσο σε επίπεδο ασφάλειας εφοδιασμού αφού βοηθά στην αποθήκευση μεγάλης κλίμακας όσο και σε επίπεδο εγχώριας προστιθέμενης αξίας. 

Ο κ. Περιστέρης τόνισε επίσης ότι η πράσινη ανάπτυξη θα φέρει οφέλη για όλους και ευημερία που διαχέεται σε όλους από τους καταναλωτές, τους αγρότες, μέχρι τη βιομηχανία και τις μεταφορές. Ήδη τόνισε οι εταιρείες του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχουν αρχίσει να προσφέρουν διμερείς συμβάσεις PPAs. 

Τέλος ο κ. Περιστέρης ζήτησε να μη σταθεί αφορμή η ανάγκη για στήριξη των καταναλωτών από την κρίση, ώστε να γίνουν βιαστικές κινήσεις αφαίμαξης του Ειδικου Λογαριασμού ΑΠΕ που θα επιβραδύνουν την πράσινη ανάπτυξη. Να μην καταστραφεί ο ΕΛΑΠΕ είπε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης. Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, αναφερόμενος στην εθνική σημασία της ανάπτυξης της πράσινης ενέργειας σημείωσε ότι με τις ΑΠΕ μειώνεται η ενεργειακή υποτέλεια της χώρας.