Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνέχισαν το πτωτικό τους σερί για πέμπτη ημέρα, καθώς οι αποστολές LNG από τις ΗΠΑ - καθώς οι άλλοι πελάτες τους στην Ασία, προτιμούν τη χρησιμοποίηση των αποθεμάτων τους, παρά να αγοράσουν ακριβά - φαίνεται ότι θα αμβλύνουν την ενεργειακή κρίση.

Ο δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ολλανδία υποχώρησε για πέμπτη ημέρα έως και 8,3% στο Άμστερνταμ.

Περισσότερα πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο κατευθύνονται προς την Ευρώπη, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι οι νέες προμήθειες θα βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της αγοράς. Οι τιμές υποχωρούν μετά την εκτίναξη σε επίπεδα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα εν μέσω μιας απότομης πτώσης των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, επισημαίνει το Bloomberg.

Οι traders παρακολουθούν επίσης το εάν η Ρωσία είναι διατεθειμένη να δεσμεύσει χωρητικότητα αγωγών για να μεταφέρει τον επόμενο μήνα περισσότερο αέριο στην Ευρώπη. Θα παρακολουθήσουν μια δημοπρασία που επαναλαμβάνεται κάθε μήνα για τη δέσμευση χωρητικότητας, η οποία θα δώσει μια ένδειξη ως προς τα σχέδια της Gazprom για τον Ιανουάριο.

Οι ρωσικές ροές μέσω του Mallnow προς τη Γερμανία παρέμειναν μηδενικές σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Gascade. Η Ρωσία αρνήθηκε να δεσμεύσει οποιαδήποτε δυναμικότητα στην ημερήσια δημοπρασία της Δευτέρα.

Στην Ολλανδία το φυσικό αέριο επόμενου μήνα ήταν στα 98 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο αριθμός των φορτίων LNG των ΗΠΑ που κατευθύνονται προς ευρωπαϊκά λιμάνια αυξήθηκε κατά ένα τρίτο το Σαββατοκύριακο. Η περιοχή προσελκύει περισσότερες προμήθειες καθώς οι μεγαλύτεροι αγοραστές της Ασίας επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματά τους αυτόν τον χειμώνα αντί να προμηθεύονται νέες ποσότητες.

Η πιο ήπια πρόγνωση του καιρού για μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης την επόμενη εβδομάδα θα περιορίσει επίσης τη ζήτηση. Ωστόσο, η αγορά παραμένει σε συναγερμό, καθώς οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες θα πέσουν πολύ κάτω από τις κανονικές τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου.