Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την επιχορήγηση έργων με συνολικά 200 εκατ ευρώ, στους τομείς ηλεκτρισμού, “έξυπνων” δικτύων, διασυνοριακών δικτύων διοξειδίου του άνθρακα και υποδομών αερίου, απηύθυνε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος Connecting Europe Facility (CEF) Energy 2018.

Τα κονδύλια αυτά προορίζονται για έργα που θα ενισχύσουν την εσωτερική ενεργειακή αγορά της ΕΕ, θα ενδυναμώσουν την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και θα συμβάλλουν ώστε να γίνει πραγματικότητα η μετάβαση της Ευρώπη στην καθαρή ενέργεια.

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 26 Απριλίου.

Το πρόγραμμα CEF παρέχει επιχορήγηση από την ΕΕ για έργα υποδομών και στηρίζει ενεργειακά project που βοηθούν στην επίτευξη των ευρύτερων στόχων ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ενισχύοντας την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και συνεισφέροντας στην βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος περιλαμβανομένης της ενσωμάτωση ενέργειας από ΑΠΕ και έργων “έξυπνων” ενεργειακών δικτύων” και δικτύων διοξειδίου του άνθρακα.

Σημειώνεται ότι από το 2014, συνολικά 2,5 δισ ευρώ στο πλαίσιο του CEF έχουν υποστηρίξει 113 δράσεις στους τομείς ηλεκτρισμού, “έξυπνων” δικτύων και αερίου.

Προκειμένου να καταστούν επιλέξιμα τα έργα πρέπει να έχουν σχεδιαστεί ως Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs), τα οποία θεωρούνται κρίσιμα για την ολοκλήρωση της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς της ΕΕ και αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε τουλάχιστον δύο χώρες της ΕΕ. Επίσης πρέπει να τονώνουν τον ανταγωνισμό στις ενεργειακές αγορές και να βοηθούν στην ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και να συνεισφέρουν στους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια, προωθώντας τις ΑΠΕ.

Τα προτεινόμενα έργα που θα υποβάλουν αιτήσεις ένταξης στο CEF μπορεί να είναι είτε μελέτες είτε εργασίες κατασκευής και θα αξιολογηθούν με βάση αρκετά κριτήρια που περιλαμβάνουν: το βαθμό ωριμότητάς τους, την διασυνοριακή τους διάσταση και τον βαθμό των θετικών εξωτερικών αποτελεσμάτων τους σε σχέση με την τεχνολογική καινοτομία, την ασφάλεια εφοδιασμού ή την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών.

Η αξιολόγηση θα διενεργηθεί την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, ώστε τον Ιούλιο να υπάρξει διαβούλευση στην επιτροπή CEF και να δοθούν πληροφορίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η υιοθέτηση της απόφασης επιλογήςθα γίνει τον Αύγουστο και θα ακολουθήσει αμέσως μετά η προετοιμασία και η υπογραφή μεμονωμένων συμφωνιών επιχορήγησης.