Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη γνωστοποίηση των τελικών αποφάσεων για τα λιγνιτικά που θα συνοδεύονται από παρεμβάσεις ενίσχυσης στις περιοχές των μονάδων, ενώ «προετοιμάζονται» συνδικαλιστές και φορείς. Πλέγμα μέτρων για τη στήριξη των περιοχών μελετά το ΥΠΕΝ. 

Προς οριστικοποίηση βαίνει η διαπραγμάτευση για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα πωληθούν, ενώ συγχρόνως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσανατολίζεται στη λήψη παράλληλων μέτρων για την στήριξη των περιοχών που θα αφορά η αποεπένδυση.

Αν και φαίνεται να έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές στη λίστα των μονάδων που θα διατεθούν, με εκείνες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης να συμφωνούνται τελικά, οι εκκρεμότητες αφορούν κάποιες άλλες παραμέτρους, όπως η επέκταση των ωρών λειτουργίας στις μονάδες της Καρδιάς και του Αμυνταίου, καθώς και η αξιοποίηση των ορυχείων.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τις δύο μονάδες του Αμυνταίου και τις τέσσερις της Καρδιάς που βρίσκονται σε καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας με μείωση των ωρών λειτουργίας σε 17.500 ώρες ανά καμινάδα, κάτι που σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση ότι θα αποσυρθούν οριστικά έως το τέλος του 2019. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει καταθέσει αίτημα αύξησης των ωρών αυτών στις 32.000, που ισοδυναμεί με περίπου δύο χρόνια παράταση λειτουργίας -κάτι που σχετίζεται τόσο με την ασφάλεια του συστήματος μετά την κρίση του περασμένου χειμώνα όσο και με τις ανάγκες τηλεθέρμανσης στη Δ. Μακεδονία.

Επιπλέον αναμένεται να λυθούν και οι εκκρεμότητες ως προς την λειτουργία των ορυχείων Αχλάδας και Βεύης, ανοίγοντας το δρόμο για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας της Μελίτης, που βάση του αρχικού projectμε την κινεζική CMEC επέτρεπε μειοψηφική συμμετοχή της ΔΕΗ και σύμπραξη και με τους ιδιώτες μετόχους των λιγνιτωρυχείων.

Μεταξύ άλλων, συζητούνται στο ΥΠΕΝ τα ζητήματα της πλήρους λειτουργίας της μονάδας Μεγαλόπολη 5 που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, των μειωμένων τιμολογίων για τις περιοχές με λιγνιτικές μονάδες κ.ά. σε συνδυασμό και με κεντρικές πολιτικές που υλοποιούνται στο ενεργειακό τομέα.

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης χθες διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν περιλαμβάνονται στις συζητήσεις η εκχώρηση υδροηλεκτρικών μονάδων και η πώληση πελατολογίου της ΔΕΗ, ενώ μίλησε για οριστικοποίηση της συμφωνίας έως το τέλος του μήνα, ενόψει και της έλευσης των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα την ίδια περίπου περίοδο.

ΓΕΝΟΠ

Στο μεταξύ, χθες στο ΥΠΕΝ έγινε ενημέρωση στους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ για την πορεία των συζητήσεων με την DG Comp, με τους τελευταίους να διαμηνύουν ότι ανεξάρτητα από την πορεία και την ολοκλήρωση ή όχι των διαπραγματεύσεων, διαφωνούν κάθετα με τα σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας για το ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Ακολούθησε σύσκεψη στη ΓΕΝΟΠ παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ.Καρυπίδη, του Προέδρου των Ενεργειακών Δήμων Σ. Ζαμανίδη, και των Αντιπεριφερειαρχών Κοζάνης Π. Πλακεντά, Φλώρινας Στ. Μπίρου και Ενέργειας Κ. Γέρου και αποφασίστηκε ο συντονισμός όλων, εργαζομένων και αυτοδιοίκησης, στον κοινό αγώνα.

Σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης στην οποία θα συμμετέχει τόσο ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, όσο και ο Πρόεδρος των Ενεργειακών Δήμων. Στη διάρκεια της σύσκεψης αυτής θα αποφασιστούν το διεκδικητικό πλαίσιο και η κλιμάκωση του αγώνα, καθώς και οι επόμενες κινήσεις που θα γίνουν στη Δυτική Μακεδονία με ανάλογη σύσκεψη να προγραμματίζεται την επόμενη εβδομάδα.