Τόσο η πετρελαϊκή Gazprom όσο και η εταιρία διαχείρισης Nord Stream 2 AG ενημέρωσαν για την πορεία της κατασκευής του ομόνυμου αγωγού φυσικού αερίου, τονίζοντας πως δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα από τις προς συζήτηση αμερικανικές κυρώσεις.

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom, ένα εικοσιτετράωρο αφότου έγινε γνωστό ότι η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου για την επιβολή κυρώσεων σε όσες εταιρείες συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream- 2, ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη κατασκευασθεί 1739,4 χιλιόμετρα του υποθαλάσσιου αγωγού (ο οποίος θα καταλήγει από την Ρωσία μέσω Βαλτικής στην Γερμανία) το οποίο αντιστοιχεί στο 71% του αγωγού

Η εταιρεία Nord Stream 2 AG από την πλευρά της, που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream- 2, ανακοίνωσε με αφορμή το νομοσχέδιο, ότι όλες οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού εξακολουθούν να τηρούν την δέσμευσή τους ότι θα ολοκληρώσουν τον αγωγό.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream- 2, είπε ότι πρόκειται για έναν ακόμη γύρο ρωσοφοβικών μέτρων, που συζητούνται χωρίς προς το παρόν να έχει ληφθεί απόφαση. Η Ζαχάροβα ανάφερε ότι η Ουάσινγκτον από το 2011 έχει επιβάλει περισσότερες από 70 φορές κυρώσεις κατά της Μόσχας, «αλλά ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ ούτε αυτή πέτυχαν τίποτα».

«Αυτό αφορά και την κατασκευή του αγωγού Nord Stream- 2. Ο αγωγός κατασκευάζεται ενάντια σε όλες τις απειλές, ενώ όσοι προτείνουν κυρώσεις γελοιοποιούνται, όταν δημόσια εμφανίζονται οι ίδιοι απρόθυμοι να συμμετάσχουν σ΄ αυτό το έργο ή να δώσουν σε άλλους την δυνατότητα να συμμετάσχουν σ' ένα επωφελές γι' αυτούς έργο» δήλωσε η Ζαχάροβα , χαρακτηρίζοντας την στάση τους ως ένδειξη δικής τους αδυναμίας.

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας τάχθηκε προχθές υπέρ του νομοσχεδίου που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream- 2. Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες που πωλούν ή μισθώνουν πλοία που απαιτούνται για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream- 2, είτε παρέχουν οικονομική και τεχνική υποστήριξη, ή ασφαλίζουν αυτού του είδους τα πλοία. Μετά την επικύρωσή του από την επιτροπή, το νομοσχέδιο θα σταλεί προς έγκριση στην Γερουσία.

Για την τελική του ψήφιση θα πρέπει να εγκριθεί και από την Βουλή των Αντιπροσώπων και εν συνέχεια θα πρέπει να υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.