Το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρησιμοποιούν την απειλή των κυρώσεων εναντίον των δύο ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 2 και Turkish Stream ως εργαλείο αθέμιτου ανταγωνισμού με σκοπό να ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη και να την αποτρέψει να αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι απειλές της Ουάσιγκτον ότι θα επιβάλει κυρώσεις κατά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 2 και Turkish Stream στο πλαίσιο του νόμου CAATSA συνιστούν άσκηση ωμών πιέσεων στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι οι κυρώσεις συνιστούν « συνέχιση του αθέμιτου ανταγωνισμού» και απόπειρα «να εξαναγκάσουν τους ευρωπαίους να αγοράζουν πιο ακριβό φυσικό αέριο με λιγότερο ευνοϊκούς όρους».

Στις 4 Ιουνίου στην αμερικανική Γερουσία κατατέθηκε νομοσχέδιο που αφορούσε την διεύρυνση των κυρώσεων σε σχέση με τον αγωγό Nord Stream-2.

Χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν στην επιβολή αμερικανικών κυρώσεων σύμφωνα με τον νόμο CAATSA του 2017, στις εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή των δύο αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream-2 και Turkish Stream, οι οποίοι θα μεταφέρουν φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Τουρκία και την Ευρώπη.

Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε επίσης ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έδωσε οδηγίες στο να συμπεριληφθούν στην εφαρμογή του νόμου CAATSA (Countering America`s Adversaries Through Sanctions Act, Νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων) οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή των δύο αγωγών φυσικού αερίου.

«Είναι μια κατηγορηματική προειδοποίηση προς τις εταιρείες, που βοηθούν στην υλοποίηση των ρωσικών έργων...και συμμετέχουν σ’ αυτά και λέει ότι αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Αποχωρήστε (από τα έργα αυτά) τώρα διαφορετικά κινδυνεύετε να υποστείτε συνέπειες» δήλωσε ο Πομπέο.