Εντείνονται οι αντιδράσεις για τον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την αντίθεση τους στον αγωγό που θα συνδέσει τη Ρωσία και τη Γερμανία επειδή πιστεύουν ότι θα υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, όπως δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

«Όπως και η Πολωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στον αγωγό Nord Stream 2. Θεωρούμε ότι υπονομεύει τη συνολική ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα της Ευρώπης» είπε ο Τίλερσον από τη Βαρσοβία.

Εν τω μεταξύ, η Βουλγαρία, ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, θα επιδιώξει μία νέα συμφωνία ανάμεσα στα μέλη της Ένωσης για τους αγωγούς φυσικούς αερίου που περνούν από τρίτες χώρες.

Η Βουλγαρία που ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, στοχεύει σε εξεύρεση συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με το σχέδιο νόμου για το φυσικό αέριο που θα ρυθμίζει τους αγωγούς από τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του συνδέσμου Nord Stream 2 που μεταφέρει το ρωσικό αέριο. «Αυτός είναι ένας φάκελος που έχει μεγάλο αντίκτυπο σε όλα τα κράτη μέλη. Κύριος στόχος μας είναι να επιτύχουμε συναίνεση και να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος μεταξύ των κρατών μελών» δήλωσε πριν λίγες μέρες η υπουργός Ενέργειας, Temenuzhka Petkova, στην επιτροπή βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Νοέμβρη 2017, ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε δήλωνε ότι η Κομισιόν δεν θεωρεί τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2 έργο προτεραιότητας.