(update) Η υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου EastMed μπαίνει σε φάση ωρίμανσης, ενώ το πλάνο ανάπτυξης αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του 2022, επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωση η ΔΕΠΑ Διεθνών έργων, με αφορμή τη συμφωνία που υπεγράφη σήμερα μεταξύ της IGI Poseidon και της Israel Natural Gas Lines Company για την ενίσχυση της συνεργασίας στον αγωγό.

Η IGI Poseidon, θυγατρική της ΔΕΠΑ Διεθνών έργων που αναπτύσσει την Υποθαλάσσια Διασύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας – Poseidon, είχε ήδη από το 2019 υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την INGL για τη συντονισμένη ανάπτυξη του Έργου Αγωγού Φυσικού Αερίου EastMed στο Ισραήλ.

Το μνημόνιο αυτό αποτύπωσε την πρόθεση των δύο πλευρών να συνεργαστούν στην από κοινού ανάπτυξη του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed, με στόχο τη μεταφορά των πόρων φυσικού αερίου της Λεβαντίνης στην Ευρώπη, δημιουργώντας κοινή ομάδα εργασίας και διευθύνουσα επιτροπή, που θα εξετάζει διάφορες πτυχές του έργου.

Στόχος της νέας συμφωνίας είναι η σύνδεση του έργου στο Σύστημα Μεταφοράς του Ισραήλ και η διευκόλυνση της μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ιταλία και την Ευρώπη εν γένει, μέσω της Κύπρου. Τα συμβαλλόμενα μέρη θα συνεργαστούν για την προώθηση, τον σχεδιασμό και την αδειοδότηση των απαιτούμενων εγκαταστάσεων που θα κατασκευαστούν στο Ισραήλ, στο πλαίσιο του έργου.

«Ο αγωγός EastMed θα συμπληρώσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και θα δημιουργήσει υποδομές που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της επανεκκίνησης στη μετά Covid-19 εποχή. Οι υποδομές αυτές θα αποτελέσουν ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ των υφιστάμενων και μελλοντικών ενεργειακών πηγών της περιοχής και όλων των ενδιαφερόμενων αγορών, λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή των τεχνολογιών υδρογόνου», αναφέρει η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Με τη συγκεκριμένη συμφωνία ερχόμαστε πιο κοντά στην υλοποίηση του EastMed, ο οποίος αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο αγωγός θα συμβάλλει ουσιαστικά στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων εφοδιασμού και θα θωρακίσει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και όλης της Ευρώπης. Παράλληλα, ενισχύει την ειρήνη και τη συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας, η οποία μετατρέπεται σε κόμβο φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ, Pierre Vergerio, ανέφερε τα εξής: «Η γόνιμη συνεργασία μεταξύ IGI και INGL θα διασφαλίσει στις υπάρχουσες και μελλοντικές ενεργειακές πηγές σταθερή πρόσβαση στη μεγαλύτερη ενεργειακή αγορά, την ευρωπαϊκή, μέσω ενός καθορισμένου και ώριμου έργου όπως ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed. Οι συμβαλλόμενοι του έργου πραγματοποιούν σημαντικές προσπάθειες ώστε να επιτευχθούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη λήψη μιας επενδυτικής απόφασης με συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης των ενεργειακών πηγών».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και πρόεδρος της ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ, Κωνσταντίνος Ξιφάρας, επεσήμανε τα ακόλουθα: «Η υλοποίηση του αγωγού EastMed αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα καθώς ενέχει σημαντικά πλεονεκτήματα για σειρά παραγωγικών τομέων, τόσο στην Ελλάδα όσο και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το έργο αυτό έχει στρατηγικό ρόλο για την αναβάθμιση της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο και διασφαλίζει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κρήτη και περιοχές της Κύπρου που, προς το παρόν, δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό. Επιπροσθέτως, μέσω της επιτυχούς υλοποίησης του έργου, η Ανατολική Μεσόγειος θα αναδειχθεί σε καίρια όδευση προμήθειας φυσικού αερίου για την Ευρώπη».

Η Γαλλία νέο μέλος του East Med Gas Forum- Τα κράτη-μέλη τάχθηκαν υπέρ μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο

Ακόμη πιο ενισχυμένο από σήμερα το Φόρουμ της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο, καθώς η Γαλλία αποφασίστηκε να συμμετάσχει ως πλήρες μέλος και οι ΗΠΑ ως παρατηρητής. Στη σημερινή τέταρτη Υπουργική συνάντηση του Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, συμμετείχαν οι υπουργοί της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, της Ιταλίας και της Παλαιστίνης, που ενέκριναν τη λειτουργία του Οργανισμού που έλαβε επίσημα "σάρκα και οστά" από την 1η Μαρτίου. Από την Αθήνα συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ενώ την Κύπρο εκπροσώπησε η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους, όλοι οι υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της ανάπτυξης μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των μελών του έναντι των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα πάντοτε με το διεθνές δίκαιο. Επίσης, αναγνώρισαν το σημαντικό ορόσημο αλλά και όλα τα σημαντικά βήματα και τα διαδοχικά επιτεύγματα που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη της ιδέας του Φόρουμ τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι τη σημερινή επίσημη έναρξη της λειτουργίας του.

Η πρώτη θητεία του Οργανισμού θα γίνει φέτος από την Αίγυπτο και θα ακολουθήσει η Κύπρος το 2022. Η Κύπρος θα παραλάβει την προεδρία του διεθνούς οργανισμού από τον Ιανουάριο του 2022.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα οι δυνατότητες ανάπτυξης μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το Φόρουμ, με δύο νέες πρωτοβουλίες σχετικά με την "απανθρακοποίηση του φυσικού αερίου" και το "LNG ως καύσιμο για τα σκάφη", σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές παγκόσμιες τάσεις. Τα μέλη του Φόρουμ θα σχηματίσουν ειδικές ομάδες εργασίας εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη της στρατηγικής και για καθεμία από αυτές τις πρωτοβουλίες.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί επισήμαναν την πρόοδο που σημειώθηκε στην προετοιμασία μελέτης με θέμα "Προμήθεια και ζήτηση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο", σύμφωνα με την αξιολόγηση της αγοράς φυσικού αερίου, μία μελέτη που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περαιτέρω, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα επίσημα αιτήματα που υπέβαλαν οι χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στο Φόρουμ, όπου η Γαλλία έγινε νέο πλήρες μέλος του, ενώ το Φόρουμ συμφώνησε να καλωσορίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ως χώρα παρατηρητή.

Τα ιδρυτικά μέλη συμφώνησαν να συγκαλέσουν την επόμενη Υπουργική Συνάντηση στο Κάιρο κατά τα τέλη του 2021.

Τέλός, οι συμμετέχοντες υπουργοί εξέφρασαν τη βαθιά εκτίμησή τους προς την Αίγυπτο και τον Πρόεδρο της χώρας 'Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι για την παροχή της μέγιστης υποστήριξής του ως χώρας υποδοχής και προς τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Τάρεκ Ελ Μόλα.