Τριπλό ρεκόρ σημείωσαν το προηγούμενο διήμερο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βοηθούμενες από τον... άνεμο που ανέβασε σε υψηλά επίπεδα την αιολική παραγωγή.

Πολύ ωραία όλα αυτά... Μήπως όμως μπορεί κάποιος να μας πεί με τι ποσά έχουμε επιδοτήσει μέχρι τώρα την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ; Μήπως ο υπουργός, ή, αν δεν είναι εύκαιρος, κάποιος από τη ΡΑΕ; Αν δυσκολεύεστε, να βοηθήσουμε

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, προχθές Δευτέρα σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ ημερήσιας αιολικής παραγωγής, η οποία έφθασε στις 61,4 γιγαβατώρες, μέγεθος που αντιστοιχεί περίπου στη μισή ζήτηση (48%) της ημέρας. Συνολικά οι ανανεώσιμες πηγές κάλυψαν το 59% της ημερήσιας ζήτησης (48% αιολικά, 10% φωτοβολταϊκά, 1% λοιπές ΑΠΕ).

Επιπλέον, σύμφωνα με την ιστοσελίδα windeurope που καταγράφει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα αιολικά πάρκα ανά την Ευρώπη, η χώρα μας τόσο τη Δευτέρα όσο και χθες Τρίτη βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης καθώς ο άνεμος κάλυψε το 48 % και το 45 % αντίστοιχα της ζήτησης ρεύματος. Τα ποσοστά αυτά ήταν με απόσταση τα υψηλότερα στην Ευρώπη - ακόμη και από χώρες με υψηλότερο δυναμικό αιολικής παραγωγής - καθώς στις λοιπές χώρες επικρατούσαν πολύ ασθενέστεροι άνεμοι.