Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου πρόκειται να ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις πλωτές εξέδρες αιολικών πάρκων, γνωστοποίησε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προνοήσει ώστε στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας «να μη μείνει κανείς πίσω».

Στο πλαίσιο αυτό, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στο Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Η δυναμική της Βόρειας Ελλάδας ως διαπεριφερειακού κόμβου», επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει στην 85η ΔΕΘ ένα ολιστικό πρόγραμμα στήριξης αυτών που πραγματικά τη χρειάζονται.

Σε ό,τι αφορά τα πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα, ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι προωθούνται, καθώς στη θάλασσα «έχουμε καλή ποιότητα ανέμων, αλλά και γιατί αυτά δεν μολύνουν τον πυθμένα» και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μετασχηματίζεται, όχι απλά σε ενεργειακό κόμβο αλλά σε hub πράσινης ενέργειας, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί μια συντονισμένη πράσινη πολιτική, που προσελκύει επενδυτές, διαμορφώνει νέες συνεργασίες και επιχειρηματικά μοντέλα και δημιουργεί πάνω από 150.000 θέσεις εργασίας.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γ. Περιστέρης, επεσήμανε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και η πράσινη μετάβαση με επενδύσεις αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας αποτελούν μοναδικές ευκαιρίες για τη χώρα. Για το θέμα των αυξημένων τιμών στο ρεύμα, λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων CO2, o κ. Περιστέρης τόνισε ότι χωρίς τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, οι τιμές του ρεύματος θα ήταν ακόμη υψηλότερες και συμπλήρωσε ότι οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που στο παρελθόν επιδότησαν τις ΑΠΕ μέχρι να ωριμάσουν οι τεχνολογίες, δικαιώνονται απόλυτα για την επιλογή τους. Σήμερα, οι ώριμες τεχνολογίες ΑΠΕ αποτελούν τη φθηνότερη ηλεκτροπαραγωγή, αλλά για να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, ακόμη χαμηλότερες τιμές για όλους δηλαδή, πρέπει να υπάρξει αποθήκευση μεγάλης κλίμακας, όπως τόνισε. Οπως ανάφερε χαρακτηριστικά, «τις μέρες που καταγράφεται υψηλό αιολικό δυναμικό οι τιμές πέφτουν κατά 30%, οι ΑΠΕ λοιπόν κατακρημνίζουν τις τιμές».