Η MYTILINEOS ολοκλήρωσε τη διαδικασία χρηματοδότησης (χωρίς αναγωγή ή εγγυήσεις από τη μητρική εταιρεία - non-recourse financing), για τα φωτοβολταϊκά έργα Corowa, Junee και Wagga στη Νέα Νότια Ουαλία στην Αυστραλία, μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ANZ, Societe Generale και Westpac.

Αυτό το χαρτοφυλάκιο των 120 MWp (40 MWp το κάθε έργο) εξαγοράστηκε το 2019 στο πλαίσιο της στρατηγικής εισόδου της MYTILINEOS στην αγορά της Αυστραλίας, μίας από τις πιο απαιτητικές και ανταγωνιστικές αγορές διεθνώς, όπου η πρόσβαση σε «καθαρή» ενέργεια είναι ακόμα ζητούμενο για πολλές μεγάλες εταιρείες. Τα έργα θα παράγουν 220 GWh ετησίως, τροφοδοτώντας το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστραλίας και μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 180,000 τόνους το χρόνο.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ενέργειας και των Πιστοποιητικών Παραγωγής Μεγάλης Κλίμακας (LGC) από τα τρία έργα πωλείται στο πλαίσιο δεκαετούς «Πράσινης» Συμφωνίας Αγοράς Ενέργειας (PPA)  στην Coles, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικού εμπορίου τροφίμων της Αυστραλίας με περισσότερα από 2,400 καταστήματα. 

Παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που επέβαλε η πανδημία covid – 19, η κατασκευή των έργων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) της MYTILINEOS και ολοκληρώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021, αποδεικνύοντας την ικανότητα της εταιρείας να φέρνει σε πέρας απαιτητικά projects. Η χρηματοδότηση είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπει την χρηματοδότηση κάθε έργου κατά την αντίστοιχη Ημερομηνία Έναρξης Εμπορικής Λειτουργείας και περιλαμβάνει  καθορισμένης διάρκειας δάνεια AUD 95 εκατ. και AUD 9 εκατ. για το έργο και  τις βοηθητικές εγκαταστάσεις αντίστοιχα.

Πρόκειται για την πρώτη χρηματοδότηση έργων της MYTILINEOS στην Αυστραλία και για τη πρώτη χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών έργων από τον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) της MYTILINEOS.

Ο Νίκος Παπαπέτρου, Γενικός Διευθυντής του Τομέα  Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), δήλωσε: «Η Αυστραλία αποτελεί βασική αγορά για την παγκόσμια αναπτυξιακή στρατηγική της MYTILINEOS στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η οποία εκτείνεται σε όλες τις περιοχές της Ασίας-Ειρηνικού, της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Είμαστε χαρούμενοι για την εμπιστοσύνη  που επιδεικνύεται στην εταιρεία και  στο όραμά μας στην περιοχή και προσδοκούμε σε περισσότερες επιτυχημένες χρηματοδοτήσεις».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ANZ, Corporate Finance, Mark Clover, δήλωσε: «Η ANZ είναι πολύ ικανοποιημένη που υποστήριξε την MYTILINEOS στη χρηματοδότηση της πρώτης της επένδυσης στην Αυστραλία, παρέχοντας πολύτιμη «πράσινη» ενέργεια στη Νέα Νότια Ουαλία, καθώς η Πολιτεία κάνει τη μετάβαση προς μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Η επέκταση της MYTILINEOS στην Αυστραλία ευθυγραμμίζεται στενά με την προσέγγιση Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση (ESG) της ANZ, η οποία έγκειται στην υποστήριξη της οικονομικής ευημερίας και βιωσιμότητας των πελατών μας.»

Ο Pascal Sefrin, CEO του Υποκαταστήματος της Societe Generale στην Αυστραλία σημείωσε: «Η Societe Generale είναι χαρούμενη που υποστηρίζει την MYTILINEOS καθώς και την ενεργειακή μετάβαση στην Αυστραλία μέσω αυτής της καινοτόμου χρηματοδότησης έργου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.»

O Alastair Welsh, Εκτελεστικός Διευθυντής Εταιρικής & Θεσμικής Τραπεζικής, της Westpac Institutional Bank, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε την MYTILINEOS με τη χρηματοδότηση αυτού του χαρτοφυλακίου των έργων ΑΠΕ και ανυπομονούμε να εξελίξουμε τη συνεργασία μας καθώς η εταιρεία θα διευρύνει την παρουσία της στην Αυστραλία. Επικροτούμε τη δέσμευση της MYTILINEOS να αναπτύξει βιώσιμες ενεργειακές λύσεις και, με τη σειρά της, να στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση της Αυστραλίας.»

Η Linklaters Allens ενήργησε ως σύμβουλος της MYTILINEOS, η White & Case ως σύμβουλος των Δανειστών, η εταιρεία DNV ως Τεχνικός Σύμβουλος των Δανειστών, η Baringa ως σύμβουλος  αγοράς, η Willis Towers Watson ως ασφαλιστικός σύμβουλος και η εταιρεία Ernst & Young ως σύμβουλος  φορολογικών θεμάτων και ελεγκτής χρηματοοικονομικών μοντέλων.

2, εδραιώνοντας περαιτέρω τη MYTILINEOS