Μεγαλύτερη φιλοδοξία στην αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού των ελληνικών θαλασσών θα αποτυπώνει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), αυξάνοντας τον στόχο για ένα εγκατεστημένο χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 2 GW έως το 2030, από 2,5 GW που προβλεπόταν έως τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενδεικτικός στόχος της χώρας ήταν να έχει αναπτύξει έως το τέλος της τρέχουσας 10ετίας έργα 2 GW. Ωστόσο, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του ΕΣΕΚ, με σκοπό την επίτευξη του ακόμη μεγαλύτερου ορόσημου μείωσης των εθνικών εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030, εκτιμάται ότι τα offshore αιολικά θα πρέπει να συνδράμουν στην επιτάχυνση της «πράσινης» διείσδυσης στο ενεργειακό μίγμα. Έτσι, το χαρτοφυλάκιό τους θα αυξηθεί στα 2,5 GW.

Ο δρόμος για την υλοποίηση των πρώτων έργων θα ανοίξει μέχρι το τέλος του μήνα, με την ψήφιση του πλαισίου ανάπτυξης offshore αιολικών να προγραμματίζεται για τις 27 Ιουλίου. Το πλαίσιο περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το πρωί της Δευτέρας, 18 Ιουλίου.

 

Αμέσως μετά θα εισαχθεί στη Βουλή, ώστε η συζήτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές να ξεκινήσει από την Πέμπτη, 21 Ιουλίου.

Πρώτος διαγωνισμός το 2025
Ο στόχος που θα τίθεται από το ΕΣΕΚ θα καθορίσει και τον αριθμό των θαλάσσιων «οικοπέδων» που θα περάσουν σε επενδυτές, στον πρώτο «γύρο» παραχωρήσεων εκτάσεων για την ανάπτυξη πάρκων. Η υλοποίηση έργων συνολικής ισχύος 2,5 GW «μεταφράζεται» σε επενδύσεις οι οποίες ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ.

Με βάση τα βήματα που προβλέπονται στο πλαίσιο, το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2024 (ή το αργότερο στις αρχές του 2025) θα διενεργηθεί ο πρώτος διαγωνισμός για την παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών. Η υλοποίηση των αντίστοιχων έργων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου μία 5ετία.

Το πλαίσιο ανάπτυξης προβλέπει ότι η διαδικασία παραχώρησης θα αναληφθεί από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), η οποία μάλιστα θα μετονομασθεί σε Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

Ο καθορισμός των «οικοπέδων»
Η ΕΔΕΥΕΠ θα καθορίσει σε πρώτη φάση τις ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες όπου θα αναπτυχθεί η νέα αυτή δραστηριότητα (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, ΠΟΑΥΑΠ), οι οποίες μάλιστα θα οριοθετηθούν με προεδρικό διάταγμα. Σε δεύτερη φάση, θα προσδιορίσει τα συγκεκριμένα «οικόπεδα» εντός αυτών των ζωνών, όπου μπορούν να εγκατασταθούν πάρκα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν αιτήσεις στην ΕΔΕΥΕΠ για άδεια έρευνας μίας η περισσότερων θαλάσσιες ζωνών, ώστε αν πληρούν τους τεχνικοοικονομικούς όρους, να λάβουν το «πράσινο φως» για τη μελέτη τους. Έτσι, στον διαγωνισμό που θα προκηρύξει στη συνέχεια η ΡΑΕ, θα μπορούν να υποβάλουν προσφορές για «οικόπεδα» εντός των ζωνών για τις οποίες είχαν αδειοδοτηθεί να μελετήσουν.