Για το κορυφαίο γεγονός της επικύρωσης -με ΠΔ από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, της συμφωνίας μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, γράφει σε σημερινό ρεπορτάζ της η αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα «Egypt Today».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι «η συμφωνία υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο και αφορά την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για την άντληση κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο για επεξεργασία προς εξαγωγή στην Ευρώπη. Η συμφωνία εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2019».

Παράλληλα, στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι «τον Μάιο, η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Κύπρο για να βάλει 310 χιλιόμετρα καλώδιο κάτω από τη Μεσόγειο για να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια προς την Ευρώπη, όπως δήλωσε η Euro Africa με έδρα τη Λευκωσία», ενώ «η κυπριακή εταιρεία χαρακτήρισε τη συμφωνία, αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως "ορόσημο"».

Όπως επισημαίνεται, «η Κύπρος έχει πλέον γίνει σημαντικό κέντρο για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική προς την Ευρώπη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας Ιωάννη Κασουλίδη».

Τέλος, η Egypt Today υπογραμμίζει ότι «το περασμένο έτος, το φυσικό αέριο άρχισε να ρέει από τέσσερα σημαντικά νέα πεδία στις μεσογειακές ακτές της Αιγύπτου και η παραγωγή είναι ήδη επαρκής για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών. Η πλέον πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου επιδιώκει πια να αναπτύξει την υποδομή για την εξαγωγή του νεοσυσταθέντος ενεργειακού πλούτου, τόσο ως υγροποιημένο φυσικό αέριο όσο και ως ηλεκτρική ενέργεια. Η Αίγυπτος επιδιώκει, επίσης, να εισάγει φυσικό αέριο για να ενισχύσει την κερδοφορία των νέων εγκαταστάσεων υγροποίησης και εξαγωγής που αναπτύσσει στις μεσογειακές ακτές της».