Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ προσπάθησε σήμερα να φρενάρει την κούρσα των τιμών του πετρελαίου, που προκλήθηκε μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχει διαθέσιμη σημαντική ποσότητα πετρελαίου.

"Η αγορά διαθέτει μια σημαντική ποσότητα", επέμεινε ο Ρικ Πέρι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC από τη Βιέννη.

Παράλληλα, έκρινε ότι είναι προς το παρόν "λίγο πρόωρο" να πει αν θα χρειστεί όντως να αντλήσουν οι ΗΠΑ από τα στρατηγικά αποθέματά τους για να καλύψουν τη ζήτηση και ότι αναμένει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα διυλιστήρια και τον ακριβή χρόνο που θα παραμείνουν κλειστά.

Την Κυριακή η Σαουδική Αραβία ανέφερε ότι ενδέχεται ακόμη και σήμερα να αποκατασταθεί το ένα τρίτο της παραγωγής που διακόπηκε λόγω των επιθέσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να αντλήσει από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, εφόσον χρειαστεί. Τα αποθέματα αυτά, περίπου 645 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ή η ποσότητα που καταναλώνουν οι ΗΠΑ μέσα σε έναν μήνα, φυλάσσονται σε υπόγεια στο Τέξας και τη Λουιζιάνα.

Το υπουργείο Ενέργειας ανέφερε επίσης ότι είναι σε επαφή με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ), που συντονίζει την ενεργειακή πολιτική σε 30 βιομηχανοποιημένες χώρες, για να διαπιστώσουν αν θα χρειαστεί κάποια συντονισμένη ενέργεια. Σύμφωνα με τον Πέρι, οι χώρες της ΔΟΕ, στην οποία μετέχουν και οι ΗΠΑ, διαθέτουν αποθέματα που ξεπερνούν το 1,5 τρισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.