Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο την Τρίτη, καθώς η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για τη εξέλιξη της παγκόσμιας ζήτησης.

Το αμερικανικό αργό (West Texas Intermediate) παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχωρεί 50 σεντς ή 1,22%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 40,51 δολάρια το βαρέλι.

Ανάλογη υποχώρηση καταγράφει και το πετρέλαιο τύπου brent, που αποτελεί και παγκόσμιο σημείο αναφοράς, με το συμβόλαιο Οκτωβρίου να "χάνει” 56 σεντς ή 1,27%, στα 43,59 δολάρια το βαρέλι.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των προβληθέντων από κορονοϊό έχει ξεπεράσει πλέον τα 18,3 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία αγγίζει τους 700.000.

Ωστόσο, στις ΗΠΑ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τη Δευτέρα διαμορφώθηκε κάτω από τις 50.000 για δεύτερη διαδοχική ημέρα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, με ορισμένες από τις σφοδρότερα πληγείσες πολιτείες να καταγράφουν επιβράδυνση των μολύνσεων.

Βέβαια, η συνεχιζόμενη εξάπλωση του κορονοϊού τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου λειτουργεί αρνητικά για τα περιθώρια διύλισης, γεγονός που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση για αργό.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της JBC Energy, η εικόνα στην Ινδία αντικατοπτρίζει την "εύθραυστη κατάσταση όσον αφορά τη ζήτηση”, τονίζοντας ότι ο συνδυασμός των υψηλότερων τιμών λιανικής και του lockdown που παρατάθηκε έως το τέλος του μήνα συνέβαλε στη μείωση της ζήτησης diesel κατά περίπου 20% σε ετήσια βάση.

Στην αγορά επιδρά αρνητικά και η χαλάρωση των περιορισμών στη παραγωγή από τον OPEC και τους συμμάχους του, που απαρτίζουν το σχήμα OPEC+. Τα μέλη του OPEC+ είχαν δεσμευτεί τον Μάιο για μείωση της συνολικής παραγωγής τους κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο, από τον τρέχοντα μήνα χαλάρωσαν τους περιορισμούς, στα 7,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επίπεδο όπου θα τηρηθούν έως το τέλος του έτους, γεγονός που σημαίνει ότι η ποσότητα του πετρελαίου που διοχετεύεται στην αγορά θα αυξηθεί κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Πηγή: capital.gr