Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας μείωσε την πρόβλεψή της για τη ζήτηση πετρελαίου το 2020, προειδοποιώντας πως τα μειωμένα αεροπορικά ταξίδια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού θα μειώσουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος κατά 8,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η υπηρεσία μείωσε την πρόβλεψή της για το 2020 κατά 140.000 βαρέλια ημερησίως στα 91,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Πρόκειται για την πρώτη υποβάθμιση στην οποία προχωρά μετά από πολλούς μήνες.

«Η ζήτηση για καύσιμα αεροσκαφών παραμένει η βασική πηγή αδυναμίας», αναφέρει η ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεσή της. «Τον Απρίλιο ο αριθμός των αεροπορικών χιλιομέτρων που διανύθηκαν ήταν σχεδόν 80% χαμηλότερος σε σχέση με το περασμένο έτος και τον Ιούλιο ήταν 67% χαμηλότερος… οι τομείς τον αεροπορικών και χερσαίων μεταφορών, βασικά στοιχεία της κατανάλωσης πετρελαίου, συνεχίζουν να δυσκολεύονται.»

Σύμφωνα με την υπηρεσία, ενώ η προσφορά ξεπέρασε τη ζήτηση τον Ιούνιο, ωστόσο η αβεβαιότητα για τη μελλοντική ζήτηση σε συνδυασμό με την αυξημένη παραγωγή από κορυφαίους πετρελαιοπαραγωγούς, σημαίνει πως το re-balancing των πετρελαϊκών αγορών θα είναι «ευαίσθητο».

Η πετρελαϊκή παραγωγή ανακάμπτει στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στη Βραζιλία την ίδια ώρα που οι παραγωγοί του OPEC και του OPEC+, χαλαρώνουν τους περιορισμούς στην παραγωγή τους.