Η υπερπροσφορά που είχε διαμορφωθεί τους προηγούμενους μήνες στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου μπορεί να υποχωρεί σταδιακά, ωστόσο η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη βάζει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της ζήτησης, προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Στην τελευταία της έκθεση για την αγορά, η IEA αναφέρει ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου υποχώρησε το Σεπτέμβριο σε επίπεδα 9% χαμηλότερα από το μέσο επίπεδο προ της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, το πετρέλαιο που αποθηκεύεται σε πλωτές δεξαμενές στη θάλασσα υποχώρησε "ραγδαία" σε σύγκριση με τα επίπεδα του περασμένου Μαΐου, στο αποκορύφωμα της κρίσης που προκάλεσε η κατάρρευση της ζήτησης. 

Η υπηρεσία πάντως εμφανίζεται επιφυλακτική για τις προοπτικές της ζήτησης τους επόμενους μήνες, σημειώνοντας ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στις ανεπτυγμένες οικονομίες θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη. 

Η αύξηση των κρουσμάτων "αυξάνει τις αμφιβολίες για τις αντοχές της αναμενόμενης οικονομικής ανάκαμψης και σε αυτό το πλαίσιο για την αναμενόμενη ανάπτυξη της ζήτησης", προειδοποιεί η IEA.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σήμερα μετά τα ισχυρά κέρδη της Τρίτης. Ειδικότερα, το Brent χάνει 0,4% στα 42,32 δολ. το βαρέλι, ενώ το WTI υποχωρεί επίσης 0,4% στα 40,05 δολ. το βαρέλι.