H τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε σήμερα πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, καθώς οι προσδοκίες μετά την επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών και της αμερικανικής οικονομίας αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για την εξάπλωση των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ασία.

Η βρετανική οικονομία άνοιξε ξανά τη Δευτέρα και η Ευρώπη αρχίζει να ανοίγει ξανά πόλεις και παραλίες. Στις ΗΠΑ συνεχίστηκε η μείωση των νέων κρουσμάτων και η Νέα Υόρκη κατάργησε την υποχρέωση της μάσκας για τους εμβολιασμένους.

Η τιμή του μπρεντ σημείωνε άνοδο 55 σεντς ή 0,8% στα 70,01 δολάρια το βαρέλι στις 12.07 (ώρα Ελλάδος), κινούμενη πάνω από το όριο των 70 δολαρίων για πρώτη φορά από τις 15 Μαρτίου. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) αυξανόταν 37 σεντς ή 0,6% στα 66,64 δολάρια.

«Οι οικονομίες ανεβάζουν ξανά ταχύτητα», δήλωσε χρηματιστής της PVM, προσθέτοντας: «Η ευφορία αντανακλάται στη γενική πεποίθηση ότι η οικονομική ανάκαμψη θα συνοδευθεί σύντομα από την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου».

Με την άνοδο πάνω από τα 70 δολάρια, η τιμή του πετρελαίου καταγράφει αύξηση 35% φέτος, η οποία στηρίχθηκε από τις μειώσεις στην προσφορά του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές. «Μία αύξηση πάνω από τα 70 δολάρια αναμένεται να προκαλέσει πιο συστηματικές αγορές και να δούμε την τιμή να φθάνει στα 71,50 δολάρια πολύ γρήγορα», δήλωσε αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας OANDA.

Η πρόοδος της Ευρώπης και των ΗΠΑ στη μάχη κατά της πανδημίας έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση στην Ασία, η οποία περιορίζει το ράλι του πετρελαίου. Η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν επέβαλαν ξανά περιοριστικά μέτρα, ενώ η ζήτηση πετρελαίου στην Ινδία βυθίστηκε μετά τα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων.

Ένας άλλος παράγοντας που περιορίζει την ανοδική τάση του πετρελαίου είναι η προοπτική αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν που θα επέτρεπε στη χώρα να αρχίσει σε πλήρη έκταση τις εξαγωγές της.