Η πορεία υλοποίησης του φιλόδοξου Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 της ΔΕΔΑ, που θα φέρει το φυσικό αέριο σε 34 πόλεις της χώρας, βρέθηκε στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Προέδρου της ΔΕΔΑ, Πολιτικού Μηχανικού ΕΜΠ, Βασίλη Κοτρώνη στο 1ο Συνέδριο "GREEN DEAL GREECE 2021" που διοργάνωσε χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).

Ο Πρόεδρος  της ΔΕΔΑ, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα "Πράσινες Υποδομές" και ομιλητές,  μεταξύ άλλων, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη και τον Αντιπρόεδρο ΔΕ του TEE, Νίκο Ανδρεδάκη, υπογράμμισε ότι τον τελευταίο χρόνο η ΔΕΔΑ έχει προχωρήσει στη δημοπράτηση έργων, ύψους 180 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια και μεγάλο μέρος αυτών έχει, ήδη, συμβασιοποιηθεί. 
Έως το τέλος του 2021, εκτίμησε ο κ. Κοτρώνης, θα έχουν ολοκληρωθεί οι δημοπρατήσεις των υπόλοιπων έργων, με τις επενδύσεις που θα γίνουν σε υποδομές διανομής φυσικού αερίου να αγγίζουν συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ. 

Αφετηρία των μεγάλων αναπτυξιακών έργων της ΔΕΔΑ, όπως τόνισε ο κ. Κοτρώνης, είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπου ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες για την κατασκευή του δικτύου διανομής φυσικού αερίου. Έπονται οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας για  τις οποίες έχουν ανακηρυχθεί προσωρινοί ανάδοχοι των έργων και η διαδικασία αξιολόγησης βρίσκεται στη  φάση της ολοκλήρωσης.
Η "σκυτάλη" θα δοθεί, στη συνέχεια, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όπου τα έργα δημοπρατούνται αυτό το διάστημα, καθώς και στις Περιφέρειες  Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου. 

"Μετά από μια μακρά περίοδο, από το 2010 έως το 2019, που ο κλάδος των μηχανικών αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες, σήμερα  καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια ευχάριστη πρόκληση που θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα που είχαμε για το επάγγελμα του μηχανικού ως φοιτητές του Πολυτεχνείου", επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑ, προσθέτοντας ότι πλέον οι αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται στη χώρα δημιουργούν συνθήκες ανάσχεσης του φαινομένου του brain drain και επιστροφής των μηχανικών που μετανάστευσαν στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια. 

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κοτρώνης ευχαρίστησε θερμά τον τεχνικό κόσμο της χώρας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων της ΔΕΔΑ.