Τρία νέα κατασκευαστικά έργα που αφορούν στην επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Λιβαδειά, τη Βέροια και τα Γιαννιτσά, καθώς και τα Γρεβενά δημοπρατήθηκαν τον Αύγουστο από την Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων διανομής Αερίου.

Πρόκειται για έργα προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος 2023.

Αναλυτικά, οι νέοι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ για έργα φυσικού αερίου προβλέπουν τα ακόλουθα:

Λιβαδειά: Το έργο είναι προϋπολογισμού 5,9 εκατ. ευρώ. Προβλέπει την κατασκευή 57 νέων χιλιομέτρων δικτύου και περισσότερες από 1.200 συνδέσεις καταναλωτών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών) έως το 2023.

Βέροια - Γιαννιτσά: Για την τροφοδότηση των δύο πόλεων με την τεχνολογία του Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG) θα κατασκευαστούν 80 χιλιόμετρα δικτύου και υποδομές, ενώ θα γίνουν περισσότερες από 2.100 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών έως το 2023. Το έργο είναι προϋπολογισμού 7,9 εκατ. ευρώ.

Γρεβενά: Το έργο, είναι προϋπολογισμού 3,2 εκατ. ευρώ και προβλέπει την κατασκευή 36 χιλιομέτρων δικτύου και υποδομών για την τροφοδότηση της πόλης με CNG και τουλάχιστον 1.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών έως το 2023.

Παράλληλα, στις 10 Αυγούστου, υπογράφηκε η σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών επίβλεψης και διοίκησης του έργου ανάπτυξης δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με την εταιρεία «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.»

Επιπλέον, έχει εγκριθεί από τις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών και από το ΔΣ της ΔΕΔΑ η δημοπράτηση διαγωνισμών για:

Διαχείριση Έργου και Επίβλεψη εργασιών κατασκευής Δικτύου Διανομής Μέσης και Χαμηλής Πίεσης, στις πόλεις της Καστοριάς, των Μανιάκων, του 'Αργους Ορεστικού και των Γρεβενών, προϋπολογισμού 1,34 εκατ. ευρώ.

Προμήθεια Υλικών του έργου: Επέκταση χαλύβδινου δικτύου και συνδέσεις οικιακών και εμπορικών πελατών στα δίκτυα χαμηλής πίεσης σε έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προϋπολογισμού 1,28 εκατ. ευρώ.

Προμήθεια Υλικών για την κατασκευή του δικτύου, συνδέσεις καταναλωτών και του απαραίτητου εξοπλισμού στην πόλη των Γρεβενών, προϋπολογισμού 490.000 ευρώ.

Με αφορμή τη δημοπράτηση των νέων έργων φυσικού αερίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας δήλωσε:

«Οι διαδικασίες για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Μέσα σε έναν χρόνο, η ΔΕΔΑ προχώρησε σε δημοπρατήσεις και συμβασιοποιήσεις έργων άνω των 200 εκατ. ευρώ, ενώ πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι δημοπρατήσεις και των υπόλοιπων έργων που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της εταιρείας, φθάνοντας συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε μια νέα, «πράσινη» εποχή, αποφέροντας σημαντικά οφέλη για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το περιβάλλον, αλλά και την οικονομία».