Στο β’ τρίμηνο του έτους αναμένει η Energean (LSE: ENOG, TASE: אנאג) τα πρώτα αποτελέσματα από τη γεώτρηση «Αθηνά» (Athena) στο θαλάσσιο block 12 στο Ισραήλ. Στην γνωστοποίηση αυτή προχώρησε το πρωί της Πέμπτης η διοίκηση του ομίλου, στο πλαίσιο της αναλυτικής ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το 2021 προς τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.

Η ερευνητική γεώτρηση «Αθηνά» έχει ως στόχο 21 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (συνολικά, 140 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου) και είναι η πρώτη ενός προγράμματος 3+2 γεωτρήσεων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο για φέτος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως σχολίασε σχετικά ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, «η επιτυχία της γεώτρησης θα αποτελέσει καταλύτη για την περαιτέρω ανάπτυξή μας στο Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή, όπου ως βασική προτεραιότητα πλέον αναδεικνύεται η ασφάλεια του εφοδιασμού».
Σημειώνεται ότι, στη διάρκεια του 2021, η παραγωγή διαμορφώθηκε πάνω από τις αρχικές προβλέψεις, στις 41 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως (το 72% σε φυσικό αέριο), ενώ η πρόβλεψη για φέτος αναφέρεται σε παραγωγή μεταξύ 60 και 70 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως.
«Το project – ορόσημο για την εταιρεία μας, η ανάπτυξη του κοιτάσματος Karish, πρόκειται να δώσει την πρώτη παραγωγή φυσικού αερίου στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της χρονιάς. Έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται και από τα θαλάσσια κοιτάσματα ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο, ενώ και τα άλλα προγράμματα ανάπτυξης κοιτασμάτων στο Ισραήλ, στην Ιταλία και στην Ελλάδα (κοίτασμα Έψιλον στον Κόλπο της Καβάλας) προχωρούν με βάση τον προγραμματισμό μας», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου.
Ο κ. Ρήγας επεσήμανε ότι η εταιρεία παραμένει εστιασμένη στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών άνθρακα και εργάζεται για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών ως το 2050. «Στη διάρκεια του 2021, πετύχαμε περαιτέρω μείωση των εκπομπών μας κατά 8% σε ετήσια βάση στα 18,3 κιλά CO2 ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου και καταφέραμε να μηδενίσουμε τις εκπομπές του λεγόμενου Scope 2 (ενέργεια που αγοράζεται από τρίτους προς ιδιοκατανάλωση) σε όλες τις εγκαταστάσεις που λειτουργούμε», κατέληξε ο κ. Ρήγας
Τα βασικά σημεία της σημερινής ενημέρωσης:

• Μέση ημερήσια παραγωγή στις 41 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (72% φυσικό αέριο) πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις και με κόστος παραγωγής στα 17,5 δολάρια ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου.
• Έσοδα 497 εκατ. δολάρια (336 εκατ. pro forma) και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) 212 εκατ. δολάρια ($108 εκατ. pro forma). Οι κεφαλαιακές δαπάνες ήταν 406 εκατ. δολάρια (565 εκατ. pro forma).
• Έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης «Αθηνά» στην θάλασσα του Ισραήλ, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται στη διάρκεια του β΄ τριμήνου.
• Συμφωνία πώλησης spot φυσικού αερίου στην Israel Electricity Company, τον μεγαλύτερο καταναλωτή φυσικού αερίου στο Ισραήλ.
• Υπογραφή του χρηματοδοτικού πακέτου με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον που αναμένεται να ξεκινήσει παραγωγή στο πρώτο εξάμηνο του 2023.
• Μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 8% σε ετήσια βάση.

 Οι προοπτικές του 2022

• Έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα Karish στο Ισραήλ στο τρίτο τρίμηνο.
• Εκτίμηση για μέση ημερήσια παραγωγή μεταξύ 60 και 70 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης και της παραγωγής στο Ισραήλ.
• Εκτιμώμενες κεφαλαιακές δαπάνες μεταξύ 710 και 760 εκατ. δολαρίων.
• Έναρξη παραγωγής από την πρώτη γεώτρηση των θαλάσσιων κοιτασμάτων ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο στο πρώτο εξάμηνο.
• Ολοκλήρωση της Τεχνικής Προμελέτης Σχεδιασμού και Εφαρμογών (Pre-Front-End Engineering Design -pre-FEED) για το project Σύλληψης και Αποθήκευσης Άνθρακα στον Πρίνο.
• Σύναψη επιπλέον συμφωνιών πώλησης φυσικού αερίου στο Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή.