Ενδιαφέρον για επενδύσεις από σαουδαραβικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα στους τομείς IP, ειδικών κατασκευών και ιδίως στο yachting, διαπίστωσε ο πλοιοκτήτης Γιώργος Προκοπίου, με δήλωσή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο μετά το πέρας της κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποστολής στο Ριάντ.

Σε ερώτηση αν εκδήλωσαν έμπρακτο ενδιαφέρον οι σαουδαραβικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα, ο κ. Προκοπίου απάντησε: «Νομίζω, ναι. Θα δείξει. Εγώ αυτή την αμφίδρομη δραστηριότητά τους δεν την έχω ζήσει ακόμα. Περιμένω να δω». Σημείωσε πως «ήδη υπάρχει μια παρουσία σημαντική σε ξενοδοχειακά και real estate επιχειρήσεις» και εκτίμησε ότι «πιθανόν να γίνουν και επενδύσεις σε άλλους τομείς, όταν βεβαιωθούν ότι υπάρχει και το σωστό κλίμα αντιμετώπισης στο θέμα της εργατικής νομοθεσίας, γιατί εκεί έχουν γίνει πρόοδοι και τα συνδικάτα πλέον είναι πολύ πιο ώριμα και συνεργάσιμα, γιατί όλοι βλέπουν την κοινή πρόοδο». «Δεν υπάρχει πρόοδος που μπορεί να είναι μόνο για τους μετόχους. Όταν προοδεύουν οι εταιρείες και οι μέτοχοι, προοδεύουν και οι εργαζόμενοι. Αυτό έχει γίνει πια κατανοητό, δεν μπορείς να μοιράσεις κάτι που δεν έχεις» προσέθεσε.

Εν συνεχεία ανέδειξε τη σημασία της επίσκεψης, τονίζοντας πως «ήταν μια επαλήθευση ποσό δυνατοί είναι οι δεσμοί των Ελλήνων με τους Άραβες εν γένει» και έκανε ειδική αναφορά στην οργάνωση της αποστολής, η οποία έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών. «Ήταν μια οργανωμένη αποστολή, με πολλά στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και πολλούς επιχειρηματίες» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των διμερών επιχειρηματικών επαφών (B2B) που είχε στο Ριάντ, ο κ. Προκοπίου είπε πως έγινε η σπορά για να γίνει θερισμός.

Αποτυπώνοντας το κλίμα των επαφών της επιχειρηματικής αποστολής, ο Γιώργος Προκοπίου ανέφερε πως η ανταπόκριση ήταν εξαιρετική. «Έγιναν πολλές συζητήσεις, θα ακολουθήσουν και συμφωνίες. Ορισμένοι είχαν τις συμφωνίες και τις επεκτείνουν. Το κλίμα εδώ (σ.σ. στη Σαουδική Αραβία) έχει αλλάξει και αλλάζει προς το καλύτερο. Πιστεύω ότι είναι ένας ασφαλής επιχειρηματικός προορισμός, αλλά γίνεται και ένας ωραίος τουριστικός προορισμός. Συμβουλεύω να έρθουν να δουν τις ομορφιές που έχουν φτιάξει» ανέφερε καταληκτικά.