«Το Δεκέμβρη του 2016, από αυτό εδώ το νησί, ο πρωθυπουργός εγκαινίασε μια νέα αντίληψη για την νησιωτικότητα, που είχε περιεχόμενο αλλά και στόχο την ουσιαστική ανάπτυξη των νησιών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, στην τελετή εγκαινίων της νέας μονάδας αφαλάτωσης στο νησί της Νισύρου, που πραγματοποιήθηκε με επιδότηση της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

«Το ζήτημα της υδατικής αυτονομίας αποτελούσε για πολύ καιρό κύριο πρόβλημα για την ανάπτυξη πολλών νησιών, ενώ παράλληλα, η μεταφορά νερού με υδροφόρα για την κάλυψη των αναγκών, στοίχιζε στο κράτος 5 εκ. ευρώ» τόνισε, προσθέτοντας ότι «στοίχημα της κυβέρνησης ήταν να πάψει η υδροφόρα να μεταφέρει νερό και να έχουν τα νησιά μας ποιοτικό και αρκετό νερό, όλο τον χρόνο, με τη δημιουργία μόνιμων υποδομών».  

Ανέφερε ότι μέσω της γενικής γραμματείας Αιγαίου, υλοποιήθηκε ένα μεγάλο σχέδιο επαύξησης αλλά και τοποθέτησης και λειτουργίας αφαλατώσεων στα περισσότερα άνυδρα νησιά του Αιγαίου, ενώ εξοικονομήθηκαν πόροι περίπου 4,5 εκ. ευρώ, που θα διοχετευθούν πάλι πίσω στα νησιά σε αναγκαία έργα.

Ο υπουργός τόνισε επίσης, ότι μέσω του Ειδικού Αναπτυξιακού του Νοτίου Αιγαίου, δόθηκαν 2,5 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση του λιμανιού του Μανδρακίου, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, ενώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» δόθηκαν 1,5 εκ. ευρώ για έργα ύδρευσης στους οικισμούς Εμποριού και Νικείων.

Αναφερόμενος στο μεταφορικό ισοδύναμο, είπε ότι με το συγκεκριμένο μέτρο επιδοτήθηκε το κόστος μεταφοράς των κατοίκων για τις μετακινήσεις τους με πλοία και αεροπλάνα, ενώ δόθηκαν αναπτυξιακές ευκαιρίες στα νησιά, αφού επιδοτήθηκε επίσης το κόστος μεταφοράς των προϊόντων των επιχειρήσεων και το κόστος μεταφοράς των καυσίμων.