Τη συμφωνία για τη συγχρηματοδότηση με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ (ΔΑΑ) του έργου για την «Εξέλιξη του ΔΑΑ σε κόμβο υψηλής απόδοσης εντός του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχείρισης της Εναέριας Κυκλοφορίας» ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοινωση του ΔΑΑ, είναι η πρώτη φορά που ελληνικός αερολιμένας επιλέγεται από την ΕΕ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη - Τομέας Μεταφορών» (Δράση 2017-EL-TM-0158-W, Connecting Europe Facility - Transport Sector), που αφορά την προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία του «Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού» (Single European Sky - SESAR).

Σκοπός της συμφωνίας είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή από τον ΔΑΑ νέων προηγμένων μεθόδων επιχειρησιακής λειτουργίας, διαχείρισης αερολιμενικών πόρων και ανταλλαγής πληροφοριών, με σκοπό την ενίσχυση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας στην εξυπηρέτηση του αεροπορικού έργου και τη βέλτιστη χρήση της διαθέσιμης χωρητικότητας στο έδαφος και στον εναέριο χώρο. Επιχειρησιακές πληροφορίες από όλα τα συνεργαζόμενα μέρη θα ενσωματώνονται και θα είναι διαθέσιμες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε πραγματικό χρόνο αλλά και απολογιστικά. Παράλληλα, θα εφαρμοστούν νέες λειτουργίες αξιοποιώντας τις τελευταίες τάσεις και βέλτιστες πρακτικές των πλέον εξελιγμένων διεθνών αεροδρομίων, αντιμετωπίζοντας έτσι και τις διαρκώς αυξανόμενες λειτουργικές και ποιοτικές απαιτήσεις του ΔΑΑ. Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω έξι αλληλένδετων έργων σε διάστημα πέντε ετών (2019-2023).

«Στα εκτιμώμενα οφέλη για το επιβατικό κοινό, τον ΔΑΑ, την αεροδρομιακή κοινότητα, την περιοχή των Μεσογείων αλλά και την ελληνική οικονομία συγκαταλέγονται η μείωση στην καθυστέρηση εξυπηρέτησης των πτήσεων, η εξοικονόμηση του χρόνου τροχοδρόμησης των αεροσκαφών, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος (μείωση κατανάλωσης καυσίμων και εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα), η αυξημένη επιχειρησιακή προβλεψιμότητα, καθώς και η βελτίωση της συνολικής εμπειρίας των επιβατών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τελος, ο γενικός διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Αλέξανδρος Αραβανής, με αφορμή τη συμφωνία, δήλωσε: «Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος είναι απολύτως συμβατή με τη στρατηγική του ΔΑΑ για τη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης και τη λειτουργία του αεροδρομίου ως υπεύθυνου φορέα, συνετού διαχειριστή και συμμετόχου. Θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της απόδοσης της αεροδρομιακής κοινότητας, με ευεργετικά αποτελέσματα και θετικές επιπτώσεις στην αύξηση της συνολικής απόδοσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας».