Διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, ο οποίος θα είναι ο συνεταίρος της στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση δύο πύργων στην έκταση του Ελληνικού ξεκίνησε η Lamda Development, σύμφωνα με τα όσα ανάφερε η διοίκηση της στο περιθώριο της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Ο. Αθανασίου,  έχει ήδη ανατεθεί στις εταιρείες  Deloitte και η Savills, οι οποίες λειτουργούν ως σύμβουλοι,  η διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2021.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού προβλέπεται να συσταθούν δύο εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV), μια για κάθε πύργο, οι οποίες θα εκπροσωπήσουν την κοινοπραξία που θα συσταθεί μεταξύ Lamda Development και του προτιμητέου επενδυτή.

Ο μεν ένας πύργος σχεδιάζεται να ανεγερθεί στο παραλιακό τμήμα του οικοπέδου του Ελληνικού, ενώ ο δεύτερος στην πλευρά προς την Λεωφ. Βουλιαγμένης. Ως προς τις χρήσεις, η διοίκηση της Lamda Development έκανε λόγο για κτίρια γραφείων αλλά και συνδυασμό κατοικιών και γραφειακών χώρων.

Η προώθηση των συγκεκριμένων projects έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την επισφράγιση της κοινοπραξίας της Lamda με την ΤΕΜΕΣ για τη δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου παραθαλάσσιου πολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω επένδυση εκτιμάται στα 300 εκατ.ευρώ, ενώ η ανάπτυξη των μονάδων, θα γίνει μέσω δύο εταιρειών ειδικού σκοπού, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων θα συμμετέχουν οι όμιλοι της ΤΕΜΕΣ και της Lamda Development, σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα.

Πέραν των παραπάνω, η διοίκηση του ομίλου επανέλαβε την εκτίμηση πως εντός του α’ τριμήνου του 2021 ενδεχομένως να έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών και δικαιωμάτων της Ελληνικό ΑΕ από το δημόσιο στην εταιρεία. Στο μεταξύ ωστόσο, οι πρόδρομες εργασίες και η ανάθεση τεχνικών και αρχιτεκτονικών μελετών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχουν προχωρήσει έργα κατεδάφισης κτιρίων στην έκταση του παλιού αεροδρομίου και έχει ξεκινήσει η περίφραξη του οικοπέδου. Επιπλέον προχωρούν οι τεχνικές μελέτες για τα έργα υποδομών (ύδρευση, δρόμοι κτλ) ώστε να ξεκινήσουν πρακτικά στο τέλος του 2021. Επιπλέον, προετοιμάζονται οι αρχιτεκτονικές μελέτες, προκειμένου να εκδοθούν οικοδομικές άδειες για τα κτίρια του Ελληνικού.

Σε ότι αφορά τα θέματα της ατζέντας της έκτακτης γ.σ. εγκρίθηκε παμψηφεί η προσθήκη δύο νέων θέσεων στο δ.σ. της εταιρείας, το οποίο μετατρέπεται από 12μελες σε 14μελες. Τις θέσεις των δύο ανεξάρτητων μελών καταλαμβάνουν η κ.Ιωάννα Παπαδοπούλου, πρόεδρος της γνωστής βιομηχανίας μπισκότων και η κ.  Kαλυψώ Νομικού, πρόεδρος του Δ.Σ. της A.M. Nomikos Transworld Maritime Agencies, διεθνούς ναυτιλιακής επιχείρησης.

Επιπλέον εγκρίθηκε το πρόγραμμα stock option προς τα στελέχη του ομίλου, το οποίο είναι εξαετούς διάρκειας. Αφορά τη διανομή αρχικού ποσοστού 3,1% του σημερινού μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης και υπό συνθήκη τη διανομή επιπλέον ποσοστού 1,556. Η δε τιμή καθορίστηκε στο επίπεδο των 6,7 ευρώ στην τιμή δηλαδή που διενεργήθηκε και η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Πηγή: capital.gr