Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δηλώνει ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα, Μοχάμεντ Μιρ Αλράισι, επισημαίνοντας πως οι επενδυτές ενδιαφέρονται κυρίως για τους τομείς του τουρισμού, του real estate, των τηλεπικοινωνιών και τον αγροτοδιατροφικό τομέα, ενώ πρόσθεσε ότι το διμερές εμπορικό ισοζύγιο είναι θετικό για την Ελλάδα.

«Από την έναρξη των διμερών σχέσεων των δύο κρατών, τον Μάιο του 1975, οι οποίες ενισχύθηκαν με το άνοιγμα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Αμπού Ντάμπι το 1989 και της Πρεσβείας των Εμιράτων στην Αθήνα το 2008, οι πολιτικές σχέσεις των δύο κρατών δεν μπορούν να χαρακτηριστούν παρά εξαιρετικές», δηλώνει στο περιοδικό «Πρακτορείο», που κυκλοφορεί από σήμερα, ο κ. Μοχάμεντ Μιρ Αλράισι και προσθέτει: «Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 3 Μεικτές Διυπουργικές Επιτροπές κατά τις οποίες έχουν υπογραφεί και κυρωθεί σημαντικές διμερείς συμφωνίες, όπως το Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, η Συμφωνία για Αεροπορικές Μεταφορές, η Συμφωνία για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, η Συμφωνία για την Προώθηση και Αμοιβαία Προστασία των επενδύσεων, το Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της ενέργειας, το Μνημόνιο Κατανόησης για την ίδρυση του κοινού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-ΗΑΕ κ.ά..

Πλέον υπάρχει αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων ΗΑΕ - Ελλάδας οι οποίες επιβεβαιώνονται και ενισχύονται από την έως τώρα αμοιβαία ανταλλαγή επισκέψεων σε ανώτατο πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο.»

Στο ερώτημα για το ύψος της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, απαντά ότι «οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων με προορισμό τα Η.Α.Ε. διαμορφώθηκαν στα 251,8 εκατ. ευρώ το 2017 καταγράφοντας εμπορικό ισοζύγιο θετικό για την Ελλάδα. Παράλληλα εκτιμάται ότι οι επισκέπτες από τα ΗΑΕ προ της Ελλάδα ανέρχονται σε 200.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τακτικά δρομολόγια (α) ΕΜIRATES (καθημερινές πτήσεις Dubai –Αθήνα-Νέα Υόρκη), (β) ETIHAD, (γ) AEGEAN (4 εβδομαδιαίως Abu Dhabi - Αθήνα), γ) Gulf Air Dubai –Αθήνα μέσω Μπαχρέιν ) εμφανίζουν αυξημένη πληρότητα, καθώς και ότι από τον Ιούνιο 2018, ξεκίνησε η σύνδεση Dubai – Θεσσαλονίκης από την αεροπορική εταιρεία Fly Dubai».

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους ενδιαφέρονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να επενδύσουν στην Ελλάδα, είναι η επόμενη ερώτηση.

«Τα ΗΑΕ υποστηρίζουν την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης με στρατηγικές επενδύσεις που έχουν συμφωνηθεί χωρίς ωστόσο να έχουν όλες ολοκληρωθεί, και οι οποίες έως τώρα ξεπερνούν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ στους τομείς του τουρισμού, real estate, τηλεπικοινωνιών, ιχθυοκαλλιέργειας, αγροτικών προϊόντων κ.α.. Μεγαλύτερη επένδυση εξ’ αυτών το υπό εξέλιξη έργο διάπλασης του Ελληνικού συνολικής επένδυσης ύψους 8 δις. Ευρώ το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ίσως και το μεγαλύτερο real estate έργο στα Βαλκάνια αν όχι στην Ευρώπη δημιουργώντας πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας και αναμένεται να συμβάλει κατά 2,4% στο ΑΕΠ της χώρας.

Τελευταία, η υπογραφή της συμφωνίας για την από κοινού δημιουργία επενδυτικού fund συνολικού ύψους 400 εκατ. Ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα μεταξύ της κρατικής εταιρείας επενδύσεων Mubadala Investment Company και του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει σκοπό να αναδείξει περαιτέρω τους τομείς επένδυσης αμοιβαίου ενδιαφέροντος», απαντά ο πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα, Μοχάμεντ Μιρ Αλράισι.