Η ανάδειξη των δυνατοτήτων για επενδύσεις στην Ελλάδα, των προοπτικών του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, των μεγάλων έργων, των υποδομών, όπως επίσης η παρουσίαση του Πειραιά, ως πύλη εισόδου για τις ασιατικές αγορές, αλλά και άλλων επενδυτικών σχεδίων, όπως το Ελληνικό, θα βρεθούν στο επίκεντρο του πρώτου ελληνοαυστριακού επιχειρηματικού φόρουμ, που πραγματοποιείται αύριο, Τρίτη, στη Βιέννη.

Το φόρουμ διοργανώνεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελλάδας στη Βιέννη.

Από τους διοργανωτές θεωρείται σημαντικό να ενημερωθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο του φόρουμ, οι Αυστριακοί επιχειρηματίες και ιδιαίτερα οι μεγάλοι όμιλοι -δεκάδες των οποίων έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους- για όλο το φάσμα των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, των άμεσων, των βραχύβιων, των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων.

Επίσης, να ενημερωθούν από την Cosco, για το γεγονός ότι ο Πειραιάς είναι πλέον ένα σημείο αναφοράς για την εισαγωγή ή εξαγωγή προϊόντων, καθώς έρχονται πολύ νωρίτερα από ότι από την πύλη του Ρότερνταμ, ενώ παράλληλα είναι και οι επενδύσεις που μπορούν να γίνουν λόγω της Ελεύθερης Ζώνης, με αποθηκευτικές δυνατότητες ή με τη χρησιμοποίηση για τη συναρμολόγηση προϊόντων στην Ελλάδα.

Επιπλέον, από την Lamda θα παρουσιαστεί στο φόρουμ η επένδυση στο Ελληνικό, «το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη» ύψους 8 δισ. ευρώ, για το οποίο έχει ήδη υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από αυστριακές εταιρείες, ενώ το Costa Navarino θα παρουσιαστεί ως ιστορία επιτυχίας στον τουρισμό.

Όπως αναφέρεται στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) στη Βιέννη, από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας, ο αριθμός των αυστριακών επενδύσεων στην Ελλάδα, ανέρχονται σε 30-35 και αφορούν κυρίως τον τομέα του εμπορίου και των αντιπροσωπειών και σίγουρα υπάρχει περιθώριο για περισσότερες δράσεις. Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η χώρα μας για επενδύσεις σε διάφορους τομείς, θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του αυριανού επιχειρηματικού φόρουμ.

Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αυστρία έχουν σταδιακή αυξητική πορεία τα τελευταία χρόνια, την προηγούμενη χρονιά παρουσίασαν αύξηση κατά 5% σε σχέση με το 2015, φθάνοντας τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ και στο πρώτο εννεάμηνο του 2017 καταγράφεται μία αύξηση κατά 3,5%.

Οι μεγαλύτερες ελληνικές εξαγωγές στην Αυστρία αφορούν κυρίως τους τομείς των φαρμάκων, των τροφίμων (γαλακτοκομικά προϊόντα και ελαιόλαδο) και των προϊόντων αλουμινίου, ενώ διευρύνεται συνεχώς η βάση των εξαγόμενων προϊόντων, όπως επίσης και το φάσμα των καινούργιων εταιρειών από την Ελλάδα που ενδιαφέρονται για εξαγωγές, με τον αριθμό των σχετικών αιτημάτων από επιχειρήσεις που επιθυμούν να εξάγουν ή να επενδύσουν στην Αυστρία, να ανέρχεται σε περίπου 200 ετησίως.

Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν πολλές καινοτόμες ομάδες με εξωστρέφεια και ποιοτικά προϊόντα, σε καλές τιμές και άριστη ποιότητα, που προτιμούνται ιδιαίτερα από τον Αυστριακό καταναλωτή, ο οποίος, πέρα από τις διακοπές στην Ελλάδα (όπου φθάνουν πάνω από 400.000 Αυστριακοί τουρίστες το χρόνο) αγαπά την ελληνική κουζίνα και είναι ενδεικτικό ότι στην Αυστρία ο αριθμός των ελληνικών εστιατορίων ξεπερνά τα 100.

ΠΗΓΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ