Επενδύσεις ύψους 32 δισ. ευρώ αναμένονται στο χώρο της ενέργειας, έως το 2030, χωρίς να συνυπολογίζονται στο μέγεθος αυτό οι επενδύσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα, ο κ. Βερροιόπουλος τόνισε πως όλα τα μεγέθη θα περιγράφονται αναλυτικά στον ενεργειακό σχεδιασμό για την περίοδο 2020 - 2030 που αναμένεται σύντομα, μέσα στο μήνα, να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Για τους τομείς έρευνας - τεχνολογίας και καινοτομίας που αποτελούν επίσης παράμετρο του ενεργειακού σχεδιασμού οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι η εξεύρεση λύσεων στους τομείς: εξοικονόμηση ενέργειας, απεξάρτηση από τον άνθρακα, ψηφιοποίηση των δικτύων και έξυπνα δίκτυα, καινοτόμες τεχνολογίες στις μεταφορές και αποθήκευση ενέργειας.

Τόνισε επίσης ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χώρος της έρευνας στην Ελλάδα είναι το μικρό μέγεθος της ερευνητικής δραστηριότητας και η ισχνή συμμετοχή των επιχειρήσεων σε αυτόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην ίδια εκδήλωση ο προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας Αστέριος Χατζηπαραδείσης, οι δαπάνες για έρευνα στη χώρα μας το 2016 ήταν 1,01 % του ΑΕΠ και η αντίστοιχη δαπάνη των επιχειρήσεων 0,43 % του ΑΕΠ ενώ ο στόχος για το 2020 είναι να αυξηθούν σε 1,25 και 0,5% αντίστοιχα. Τα τελευταία χρόνια η δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξάνεται όχι μόνο επειδή μειώθηκε ο παρονομαστής (δηλαδή το ΑΕΠ) αλλά και επειδή υπήρξε αύξηση σε απόλυτα μεγέθη.