Επενδύσεις - μαμούθ που θα αλλάξουν τον ξενοδοχειακό χάρτη της χώρας είναι στα χαρτιά σε Φθιώτιδα, Κρήτη και Σκορπιό, ωστόσο τα εμπόδια μετράνε ακόμη και δεκαετίες. 

Elounda Hills

Στην Ελούντα της Κρήτης θα ανοίξει ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα αποτελούμενο από τρία ξενοδοχεία 730 κλινών και πολυτελείς κατοικίες και διαμερίσματα, ενώ θα πλαισιώνεται από μαρίνα, θεματικά πάρκα, πάρκα αναψυχής, καταστήματα, εστιατόρια, σπα και αθλητικά κέντρα (βλ. μακέτα στην κεντρική φωτογραφία). Το συγκρότημα θα πιάσει έξι περιοχές: Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ. 

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 408,5 εκατ. ευρώ και έχει φορέα υλοποίησης την Mirum Hellas, συμφερόντων του Ρώσου επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ. Εξ αυτών, τα 50,4 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν για την αγορά της γης, ενώ τα υπόλοιπα 358 εκατ. προορίζονται για τις εργασίες κατασκευής. Οι πρώτες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2018

Ίτανος Γαία

Άλλη μια τεράστια επένδυση στο νησί της Κρήτης. Η τουριστική επένδυση της βρετανικής Minoan Group στη Σητεία της Κρήτης ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η έκδοση άδειας αναμένεται εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, με τελευταίο εμπόδιο την προσφυγή στο Προεδρικό Διάταγμα, η οποία όμως απορρίφθηκε. Σύμφωνα με την εταιρεία, δεν είναι πια εφικτό να γίνουν άλλες προσφυγές, οπότε η αδειοδότηση, που έχει ούτως ή άλλως ενταχθεί στις διαδικασίες fast track, αναμένεται άμεσα. Να σημειωθεί ότι τα κατασκευαστικά έργα θα αφορούν μόλις το 0,5% της συνολικής έκτασης, δηλ. περί τα 108.000 τ.μ., και θα μεταφραστούν σε ξενοδοχείο και τουριστικές κατοικίες.

Σκορπιός

Ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού Ντμίτρι Ριμπολόλεφ σχεδιάζει την αναμόρφωση και τουριστική εκμετάλλευση του πάλαι ποτέ περιφρουρημένου καταφυγίου του Αριστοτέλη Ωνάση. Πρόσφατα το έργο έλαβε την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων και ξεκινάει τη διαδικασία αδειοδότησης. Η επένδυση της οικογένειας Ριμπολόλεφ θα αγγίξει τα 150 εκατ. ευρώ και το πλάνο περιλαμβάνει κατασκευή ξενοδοχείου 48 κλινών με δύο μεζονέτες, ενώ η επιφάνεια ανοικοδόμησης θα φτάσει τα 9.700 τ.μ. στο νησί των 830 στρεμμάτων. Καλώς εχόντων των πραγμάτων για τον Ρώσο μεγιστάνα, οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2018 με στόχο ολοκλήρωσης τα δύο έτη.

Atalanti Hills

Η δυσθεώρητη επένδυση των 1,5 δισ. ευρώ - από την Λοκρός ΕΠΕ για λογαριασμό των βρετανικών συμφερόντων επενδυτικών ομίλων Europa Capital και Prufrock Investments - στη Φθιώτιδα έχει κολλήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η Ολομέλεια του οποίου θα κρίνει την τύχη του πρότζεκτ, καθώς έχουν προκύψει σημαντικά συνταγματικά θέματα. Θεωρείται πάντως στην αγορά ότι το έργο θα πάρει τελικά το πράσινο φως. Διαβάστε αναλυτικά εδώ την περίπτωση του Atalanti Hills.