Τρία deals, με Αμερικάνους επενδυτές, αναμένεται να ολοκληρωθούν κατά το επόμενο διάστημα, ως απόρροια του «διαύλου» επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ο οποίος παραμένει ανοιχτός όλο το τελευταίο διάστημα.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακανθώδη θέματα όπως αυτά της Εθνικής Ασφαλιστικής, των ναυπηγείων στο Νεώριο, καθώς και το πρότζεκτ με τους σταθμούς Υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, έρχονται το επόμενο διάστημα στο προσκήνιο, με τη λύση να έρχεται μέσω αμερικανικών επενδύσεων.

Για το ζήτημα της Εθνικής Ασφαλιστικής οι πληροφορίες ανέφεραν ότι κινούνται οι όποιες διαδικασίες και μέσα στους πρώτους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με την εταιρεία Exin που επικράτησε στον διαγωνισμό προσφέροντας 718,3 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 75%.

Εν τω μεταξύ φαίνεται ότι πραγματοποιείται γύρος διαβουλεύσεων για τη διάσωση των ναυπηγείων Νεωρίου ανάμεσα στην κυβέρνηση και την εταιρεία Onex του Ελληνοαμερικανού Πάνου Ξενοκώστα. Σε αυτήν την περίπτωση θα ακολουθηθεί μια «τύπου Μαρινόπουλος» λύση, ωστόσο αναζητείται λύση για να εκπληρώνονται οι εκκρεμότητες της προηγούμενης κατάστασης, δηλαδή της ιδιοκτησίας Ταβουλάρη.

Κινητικότητα επικρατεί και για τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Άλλωστε φαίνεται ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία σύμφωνα με πληροφορίες η οριστικοποίηση της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας που θα προωθήσει το πρότζεκτ του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη και το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών είναι έκδηλο.