Σημαντική αύξηση της αξίας εξαγορών και συγχωνεύσεων αναμένεται να υπάρξει φέτος, σύμφωνα με την PriceWaterhouseCoopers, λόγω της βελτίωσης εμπιστοσύνης και κλίματος και της υστέρησης επενδύσεων που εμφάνισε την προηγούμενη 10ετία η ελληνική οικονομία.

Ήδη στο πρώτο δίμηνο του έτους έχουν υπογραφεί δεσμευτικές συμφωνίες ή έχουν δρομολογηθεί deals ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζεται το φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (εκτίμηση εσόδων 1,5 δισ.), όταν στο σύνολο του 2019 η αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων ανήλθε σε 4,3 δισ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στους κλάδους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ευρύτερα στον κλάδο ενέργειας, όπου έχουν κλείσει ήδη δυο συναλλαγές από ΕΛΠΕ και Motor Oil.

Σύμφωνα με την PwC, διαπιστώνεται αύξηση του αριθμού και της ποιότητας των ενδιαφερόμενων επενδυτών, που προϊδεάζει για μια πολύ καλύτερη χρονιά σε επίπεδο συναλλαγών από αυτές του 2019 και του 2018.

Ακολουθούν οι κλάδοι του real estate και του τουρισμού, όπου αναμένεται να συνεχιστεί η τάση αύξησης των συναλλαγών, καθώς νέοι, μεγαλύτερης εμβέλειας παίκτες, όπως η Blackstone, τοποθετούνται στην ελληνική αγορά και συζητούν νέα deals.

Σύμφωνα με τα στελέχη της PwC, η χώρα πρέπει να εκμεταλλευθεί το momentum της αύξησης των επενδύσεων, προωθώντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Ξεκινάμε με καλύτερες προϋποθέσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς μειώθηκε σημαντικά το κόστος δανεισμού για Δημόσιο και επιχειρήσεις, βιώνουμε ήδη την ενίσχυση των ρυθμών ανάκαμψης, απαιτείται όμως η διενέργεια μεταρρυθμίσεων που θα βοηθήσουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων», ήταν το συμπέρασμα των στελεχών της PwC κατά την παρουσίαση της μελέτης «Εξαγορές και συγχωνεύσεις ελληνικών επιχειρήσεων το 2019».

Η εταιρία εκτιμά ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας θα είναι φέτος υψηλότερος του 2%, σημειώνοντας ότι η επίπτωση από τον κορωνοϊό θα είναι μικρή αν δεν πληγούν κλάδοι – κλειδιά όπως ο τουρισμός.

Σημειώνεται ότι το 2019 ήταν η καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς προσέλκυσαν κεφάλαια 12 δισ. ευρώ εκ των οποίων όμως τα 5 δισ. αφορούν σε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, έναντι μόλις 5 δισ. το 2018.

Η καθαρή αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων ανήλθε στα 4,3 δισ. ευρώ έναντι 3,6 δισ. το 2018 ενώ τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ανήλθαν στα 1,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,5 δις. λόγω της μετάθεσης πώλησης του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Πηγή: euro2day.gr