Εννιά επενδυτές από τον κλάδο της εκμετάλλευσης ορυκτών πρώτων υλών ή και με παράλληλη δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα φέρονται να έχουν ενδιαφερθεί για τους δύο διαγωνισμούς παραχώρησης της ΛΑΡΚΟ.

Η βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου, όπως αναφέρουν πηγές που εμπλέκονται στις δύο διαγωνιστικές διαδικασίες, βρίσκεται στο μικροσκόπιο εταιρειών, μεταξύ άλλων, από την ανατολική Ευρώπη, ομίλων σε συνεργασία με funds που εδρεύουν στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούργο και στην Ελβετία, αλλά και ελληνικών ομίλων. Πηγές μάλιστα θέλουν τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής της στους διαγωνισμούς, πιθανότατα με τη συνεργασία ξένου εταίρου.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, το ενδιαφέρον σχετίζεται με το ότι η ΛΑΡΚΟ είναι καθαρή από χρέη και άλλες υποχρεώσεις, όπως επίσης και με το ότι δεν υπάρχει δεσμευτικός όρος για την απορρόφηση των περίπου 1.000 εργαζομένων σε αυτή.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι ίδιες πηγές που κάνουν αναφορά στο προαναφερόμενο ενδιαφέρον φροντίζουν να σημειώσουν, αφενός, πως στην παρούσα φάση πρόκειται για διερευνητικές κινήσεις και αφετέρου, το υψηλό κόστος που απαιτείται για περιβαλλοντικές επενδύσεις, προκειμένου η βιομηχανία να είναι προσαρμοσμένη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι απαιτούνται κεφάλαια της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ΛΑΡΚΟ μπορεί να έχει μέλλον, καθώς με τη μετατροπή της σε υδρομεταλλουργία μπορεί να αξιοποιήσει το κοβάλτιο και το νικέλιο, το οποίο είναι και περιζήτητο στην Ευρώπη λόγω των αναγκών που υπάρχουν για την αποθήκευση ενέργειας.

Όπως και να 'χει, μέχρι τις καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ο δρόμος είναι μακρύς. Και με δεδομένο το ότι είναι πιθανό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρατείνει τις προαναφερόμενες ημερομηνίες. Άρα ο αριθμός των ενδιαφερόμενων επενδυτών μπορεί να περιοριστεί.

Να θυμίσουμε ότι ο ένας διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί από τον ειδικό διαχειριστή αφορά στην παραχώρηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Καστοριάς. Η προθεσμία για τις αιτήσεις ενδιαφέροντος είναι η 8η Ιανουαρίου.

Ο δεύτερος διαγωνισμός έχει βγει από το ΤΑΙΠΕΔ και αφορά στη μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας και του μεταλλείου στο Λούτσι. Η προθεσμία είναι η 11η Ιανουαρίου.

Πηγή: euro2day.gr