Στις ΗΠΑ βρίσκεται από χθες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, όπου θα έχει επαφές τόσο με την επιχειρηματική κοινότητα, όσο και με την αμερικανική κυβέρνηση. Αρχικά είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με στελέχη της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας.

Πρώτος σταθμός του υπουργού ήταν το Λος Άντζελες, όπου επισκέφθηκε μεγάλα στούντιο τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών. Στις συζητήσεις με ανώτατα στελέχη της Netflix, της Disney και της Paramount, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και οι συνεργάτες του παρουσίασαν το νέο πλαίσιο κινήτρων που έχει ολοκληρώσει η Ελλάδα, προκειμένου να προσελκύσει σημαντικές παραγωγές του οπτικοακουστικού τομέα από όλον τον κόσμο. Επίσης, ενημέρωσαν για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και κάλεσαν τις αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα μας, με εφαλτήριο τη συμμετοχή τους στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) 2018, τον φετινό Σεπτέμβριο, όπου τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ.

Τον Έλληνα Υπουργό συνόδευε στις συναντήσεις ο Deputy Assistant Secretary του State Department για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Jonathan Cohen, ο οποίος τόνισε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, αλλά και στην αμερικανική συμμετοχή ως τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ 2018.

Με την ευκαιρία των συναντήσεων, ο κ. Παππάς επισήμανε: «Βρισκόμαστε εδώ για να περάσουμε το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα. Η ανεργία έχει μειωθεί κατά έξι μονάδες τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν δημιουργηθεί 320.000 θέσεις εργασίας, η οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, η βιομηχανική παραγωγή και οι ξένες επενδύσεις αυξάνονται. Η Ελλάδα επενδύει στην ανάπτυξη των οδικών, τηλεπικοινωνιακών, ενεργειακών δικτύων, προκειμένου να αναβαθμιστεί σε κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η χώρα μας καλωσορίζει τις ξένες επενδύσεις, καλωσορίζει τις αμερικανικές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και -μέσω αυτής- στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει καλύτερο "σημείο εισόδου" από τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει επιδόσεις υψηλότερες από τις διοργανώσεις όλης της προηγούμενης δεκαετίας».

Από την πλευρά του, ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα μπαίνει στον χάρτη των φιλικών προς τις οπτικοακουστικές παραγωγές χωρών. Το σημαντικό είναι ότι δεν μιλάμε απλά για ένα σχέδιο επί χάρτου, αλλά για νομοθεσία που έχει ήδη ψηφισθεί και 75 εκατ. ευρώ που είναι ήδη διαθέσιμα για την υποστήριξη κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, καθώς και παραγωγών animation και video games. Με την οικονομική ενίσχυση του 25% επί των επιλέξιμων εξόδων, η Ελλάδα καθίσταται μία από τις πλέον ανταγωνιστικές χώρες στον τομέα, ιδιαίτερα αν συνυπολογιστούν, επίσης, τα προφανή πλεονεκτήματα των κλιματολογικών συνθηκών και της εναλλαγής του τοπίου».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις ΗΠΑ, τον κ. Παππά συνοδεύουν, εκτός από τον κ. Κρέτσο, ο γγ Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης και ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού, Γιώργος Χριστοφορίδης. Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στο Λος Άντζελες συμμετείχαν, επίσης, ο Έλληνας γενικός πρόξενος, Γρηγόρης Καραχάλιος και ο γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου (που οργανώνει την αμερικανική συμμετοχή στη ΔΕΘ), Ηλίας Σπυρτούνιας.