Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ολοκλήρωσε χθες τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, με αντικείμενο την προσέλκυση υποψήφιων εκθετών για τη ΔΕΘ 2018, όπου η αμερικανική θα είναι η τιμώμενη συμμετοχή, καθώς και την προσέλκυση επενδύσεων στον οπτικοακουστικό τομέα, βάσει και των σχετικών κινήτρων που θεσπίστηκαν πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Παππάς είχε συναντήσεις στο Σαν Φρανσίσκο, όπου επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Facebook, της Electronic Arts (μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες video games στον κόσμο), της AirBnB και της Lockheed Martin (στις εγκαταστάσεις της οποίας ολοκληρώνεται η κατασκευή του δορυφόρου Hellas Sat 4, που θα εκτοξευθεί στην ελληνική τροχιακή θέση πριν από το τέλος του έτους).

Η συζήτηση με το Facebook επικεντρώθηκε στο θέμα των fake news και η ελληνική πλευρά ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με τη δημιουργία του Μητρώου Οnline Μedia, μέσω του οποίου αξιοποιείται η κρατική διαφήμιση προκειμένου να τεθούν κανόνες διαφάνειας στη διαδικτυακή ενημέρωση. Επίσης, παρουσιάστηκε η πρόταση για αυτορρύθμιση του κλάδου ώστε, με εργαλείο το Μητρώο, οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι να απομονώνουν τα φαινόμενα των fake news.

Στην Electronic Arts έγινε λεπτομερής αναφορά στο νέο πλαίσιο κινήτρων που έχει ήδη θεσμοθετήσει η ελληνική πλευρά και στα διαθέσιμα κονδύλια συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ για την προσεχή 5ετία, που θα χρηματοδοτήσουν την επιχορήγηση 25% των επιλέξιμων δαπανών για οπτικοακουστικές παραγωγές –συμπεριλαμβανομένων των video games και του animation- στη χώρα μας.

Με την AirBnB διερευνήθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, αλλά και της παρουσίας του ομίλου στην Ελλάδα.

Η ελληνική αποστολή ξεναγήθηκε, επίσης, στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Σαν Φρανσίσκο και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τον δορυφόρο Hellas Sat 4, λίγο πριν αυτός εισέλθει στο στάδιο των τελικών δοκιμών.

«Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με αμερικανικές επιχειρήσεις οι οποίες κατέχουν ηγετικές θέσεις στους τομείς τους, σε παγκόσμια κλίμακα. Ενημερώσαμε τις διοικήσεις τους για το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα και, πλέον, η Ελλάδα αποτελεί έναν ασφαλή και φιλικό τόπο για τους διεθνείς επενδυτές. Διερευνήσαμε τις προοπτικές διεύρυνσης της παρουσίας τους στη χώρα μας και περαιτέρω ανάπτυξης συνεργασιών. Τους προτρέψαμε να αξιοποιήσουν τη φετινή ΔΕΘ, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, να είναι παρόντες στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία για την ανάπτυξη σχέσεων με την Ελλάδα και –μέσω της χώρας μας- με όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μετά το πέρας των συναντήσεων.

Στις επαφές του Νίκου Παππά σε Facebook, Electronic Arts και AirBnB ήταν παρών και ο Deputy Assistant Secretary του State Department για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Jonathan Cohen, ο οποίος τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση των ΗΠΑ στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις και στη ΔΕΘ 2018.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, τον Νίκο Παππά συνόδευσαν ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, και ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού, Γιώργος Χριστοφορίδης. Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στο Σαν Φρανσίσκο συμμετείχαν, επίσης, ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος, Αντώνης Σγουρόπουλος, και ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας.