Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η οικονομική διπλωματία της χώρας, μετά την ψήφιση του νέου οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών, στον οποίο εντάσσονται η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. (Enterprise Greece) και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.).

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, κ. Ιωάννης Σμυρλής, είχε την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021, την πρώτη κοινή συνάντηση εργασίας, με τις Διοικήσεις των  εποπτευόμενων φορέων που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δ.Ο.Σ. 

Στην πρώτη αυτή συνάντηση, συμμετείχαν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, κ. Γιώργος Φιλιόπουλος και η Εντεταλμένη Σύμβουλος, κα. Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, ο Πρόεδρος του Ο.Α.Ε.Π, κ. Κωνσταντίνος Σταμπόλας και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, κ. Γρηγόριος  Σταματόπουλος

Επισημαίνεται ότι η Enterprise Greece, αποτελεί εξέλιξη της "Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε." (Invest in Greece), στην οποία ενσωματώθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι αρμοδιότητες του "Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε." (Ο.Π.Ε. Α.Ε.), σε ένα νέο, δυναμικό και καινοτόμο φορέα εξωστρέφειας. Αντιπροσωπεύει τον αρμόδιο εθνικό φορέα, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, όσο και για την προώθηση των εξαγωγών, με απώτερο στόχο την προβολή της χώρας ως σημαντικό στρατηγικό εταίρο παγκοσμίως.  

Ο Οργανισμός Ασφάλισης εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.), παρέχει υπηρεσίες ασφάλισης πιστώσεων, αποσκοπώντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών, εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Ιωάννης Σμυρλής ανέλυσε τη σημασία της καλής και εποικοδομητικής συνεργασίας των δύο εποπτευόμενων φορέων, υπό την ενιαία δομή της οικονομικής διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία έχει ως απώτερο στόχο την παροχή μιας ολοκληρωμένης μορφής στήριξης των Ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, καθώς επίσης και την προσέλκυση επενδύσεων.

Σημειώνεται πως η Enterprise Greece είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, με στόχο να προβάλλει τη χώρα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και να προωθεί τα ανταγωνιστικά εξαγωγικά προϊόντα και υπηρεσίες της Ελλάδας.