Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την πώληση της ΛΑΡΚΟ. Ο λόγος που προβάλλεται, έχει να κάνει με την κρατική επιχορήγηση που δίνεται στην εταιρεία για τις λειτουργικές δαπάνες της, δεδομένου ότι βρίσκεται σε καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης από τον Φεβρουάριο του 2020.

Για το θέμα αυτό υπάρχει γκρίνια από τις Βρυξέλλες να σταματήσει πλέον η «αιμορραγία» της οικονομικής στήριξής της από την πλευρά του δημοσίου, ενόψει, μάλιστα, και της αναμενόμενης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις κρατικές ενισχύσεις που έλαβε η ΛΑΡΚΟ το 2008, το 2010 και το 2011, καθώς και από τη συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση κεφαλαίου το 2009.

Έτσι, οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές στους δύο διαγωνισμούς που τρέχουν ΤΑΙΠΕΔ και Ειδική Διαχείριση προβλέπεται να υποβληθούν στα τέλη Νοεμβρίου, ώστε μέσα στον Δεκέμβριο να ακολουθήσει και το shoot-out, με την ανάδειξη ενός μόνον επενδυτή για όλο το πακέτο του μεταλλευτικού συγκροτήματος της ΛΑΡΚΟ.

Την ίδια στιγμή, αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση υπαναχώρησε από την αρχική πρόθεσή της να υπάρξει πρόνοια για τη μετάταξη ενός μέρους των εργαζομένων σε άλλες θέσεις στο δημόσιο ή και σε ΟΤΑ. Σε αυτή τη φάση, Υπουργείο Οικονομικών και Υπουργείο Εργασίας βρίσκονται σε αναζήτηση των πόρων, για την αποζημίωση των 1.080 εργαζομένων που θα απολυθούν βάσει νόμου, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr, στα τέλη του μηνός θα οριστικοποιηθούν οι ακριβείς ημερομηνίες για την υποβολή των οικονομικών προσφορών και θα κοινοποιηθούν στους προτιμητέους επενδυτές, ώστε να έχουν επαρκή χρόνο να προετοιμαστούν.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει την ευθύνη του διαγωνισμού για τη μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και η Ειδική Διαχείριση τον διαγωνισμό για την πώληση των μεταλλείων της. Θα δοθούν δύο ημερομηνίες, με διαφορά ημερών μεταξύ τους, για να εξυπηρετηθεί και ο στόχος του shoot-out.

Πρώτα θα επιλεγούν οι πλειοδότες στους δύο διαγωνισμούς και στη συνέχεια θα κληθούν να δώσουν μία ενιαία τιμή, ώστε εργοστάσιο και μεταλλεία να καταλήξουν σε έναν μόνο. Ενδέχεται, βέβαια, να είναι ίδιος ο πλειοδότης και στους δύο διαγωνισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, πριν από την οριστικοποίηση των ημερομηνιών, γίνεται αγώνας δρόμου να κλείσουν οι εκκρεμότητες που διαιωνίζονται. Με πρώτη την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), που θα περιλαμβάνει και ρητή αναφορά για τον χρόνο ολοκλήρωσης των περιβαλλοντικών επενδύσεων στο συγκρότημα, που θα κληθεί να αναλάβει επιπρόσθετα ο νέος ιδιοκτήτης της ΛΑΡΚΟ.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, από την πλευρά του δημοσίου υπήρχε πρόθεση να δοθεί ένα τράτο 3-4 χρόνων, ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ζητούν τουλάχιστον 5ετία. Οι συζητήσεις συνεχίζονται, αν και διαμηνύεται ότι σύντομα θα καταλήξουν, ώστε να «κλειδώσει» η ΑΕΠΟ και να σταλεί προς δημοσίευση.

Εκκρεμεί ακόμη και η οριστικοποίηση των κειμένων των Συμβάσεων, καθώς οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμη διαφορετικές απόψεις για κρίσιμα και σοβαρά ζητήματα.

Ένα πράγμα, πάντως, ξεκαθάρισε. Ότι δεν θα υπάρξει κοινωνικό πακέτο για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, καθώς και γι’ αυτό το θέμα, λένε άλλες πηγές, υπήρξε αντίδραση από τις Βρυξέλλες. Εκφράζεται, ωστόσο, η πεποίθηση ότι ένα μέρος πιθανόν να επαναπροσληφθεί από τον νέο ιδιοκτήτη.

Στην κούρσα για τη ΛΑΡΚΟ παραμένουν τρεις, από τους αρχικά έξι, προτιμητέοι επενδυτές. Η Mytilineos, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings AG, και η ιρλανδική εταιρία Commodity & Mining Insight Ireland Ltd.

Πηγή: euro2day.gr